10 élelmiszer, amiről nem is gondoltad volna, hogy lefagyasztható

185

A fagyasztót legtöbbször az alapból fagyasztottan vásárolt termékek, tészták és húsok fagyasztásához használjuk, pedig sok más élelmiszer tárolására is alkalmas lenne. Ráadásul akkor működik a leghatékonyabban, ha tele van, így a különböző termékek egymást is jobban tudják hűteni.

Használd ki ezt a háztartási eszközt a lehető legjobb módon. Olvass tovább, hogy megtudd, mi mindennel lehetne még telepakolni a rekeszeket és elkerülni az élelmiszer veszteséget.

1. Diófélék, olajos magvak

Magas olajtartalma miatt ez az élelmiszer könnyen megavasodhat, ami szobahőmérsékleten tárolva két héten belül bekövetkezhet. Ha gyakran majszolod, akkor is érdemes hűtőben tárolni és onnan előszedegetni, viszont ha szeretnél megőrizni egy nagyobb adagot későbbre, akkor bátran tedd egy jól záródó tárolóban a fagyasztóba.

2. Fűszernövények

Egyszerűen becsomagolva nem tanácsos behelyezni őket a fagyasztóba. Viszont van egy nagyon jó tippünk, hogyan őrizheted meg legjobban az aromájukat. Egyszerűen vágd fel frissen őket, helyezd jégkockatartóba a kis adagokat, öntsd fel olívaolajjal és tedd be a fagyasztóba. Ha megdermedt, pattintsd ki belőle a kockákat és tedd egy jól záródó tasakba. Legközelebbi felhasználáskor csak vedd elő és dobd bele a serpenyőbe vagy a készülő ételedbe.

3. Túlérett banán

Ha túlérett a banánod és magában már nem szeretnéd megenni, nem kell kidobnod. Hámozd meg és tedd bele egy jól záródó tasakban a fagyasztóba. Ha később szeretnéd felhasználni csak vedd elő, szeleteld fel és mehet a smoothie-ba, tejmentes fagylaltok alapjaként vagy banánkenyér, banán muffin sütéshez.

4. Nyers tojás

Ha volt szerencséd jó minőségű termelői tojást beszerezni, de előreláthatólag nem fogod tudni felhasználni mindet, akkor irány a fagyasztó. Egészben nem érdemes betenni őket, mert egy idő után megreped a héjuk és kitüremkedik belőle a belseje. Üsd fel, keverd ki sóval óvatosan, hogy ne kavarj be sok levegőbuborékot, majd porciózd ki olyan adagokban, ahogyan fel szoktad használni. Egy évig eláll így.

5. Csöves kukorica

Te is álmodoztál róla, hogy milyen jó lenne élvezni az édes főtt kukorica ízét akár a tél közepén is? Nos, ez nem lehetetlen. A frissen beszerzett csöves kukoricát tisztítatlanul, héjastól tedd egy jól zárható tasakba és azonnal tedd be a fagyasztóba. Amikor hagyod kiolvadni, ugyanolyan friss lesz, mint új korában.

6. Fokhagyma, hagyma

Akár egészben, akár felszeletelve is beteheted a fagyasztóba. Tedd egy jól zárható tasakba, de előtte mindenképpen győződj meg róla, hogy nincs-e rajta penész vagy zöld hajtás. Több hónapig biztonsággal tárolható így.

7. Szőlő

A fagyasztott szőlő az egyik legfinomabb nasi, édes és egyben ropogós. Annyit kell tenned, hogy megmosod, megtörlöd, majd sütőpapírba csomagolva beteszed a fagyasztóba 3 órára. Ha hosszabb ideig tárolod a fagyasztóban, akkor nyáron italok hűtésére jégkocka helyett is felhasználható. Sőt jobb, mint a jégkocka, mert nem vizesíti fel az innivalódat és különlegesen mutat.

8. Gyümölcsök

A citrusfélék fagyasztása segít őket frissen tartani és később is felhasználhatók különféle receptekhez. A tápanyagtartalmukat is képesek így megőrizni. Ne egészben fagyaszd le őket, hanem szeletelve és tároláskor rétegezve rakd el, közéjük viaszpapírt helyezve. Fontos, hogy a gyümölcs ne legyen sérült vagy penészes.

9. Főtt rizs

A japánok úgy tartják, hogy a fagyasztott, majd újramelegített rizs a legfinomabb. Gyakran előfordul, hogy a maradék rizst a hűtőben tárolva, már másnapra ehetetlenné válik. Fagyasztva az eredmény teljesen más lesz. Tedd bele a megmaradt főtt rizst egy jól záródó tasakba. Amikor előveszed, adj hozzá egy kevés vizet és mikróban vagy a tűzhelyen melegítsd fel újra. Olyan finom lesz, mintha frissen készült volna.

10. Liszt

A liszt pont egy olyan dolog, amit a kamra helyett a fagyasztóban kellene tárolni. Jóval tovább megőrzi a minőségét, a tészták állagát is javítja és elkerülhető általa a kártevők elszaporodás is. Egyszerűen tedd jól záródó tasakba vagy tárolóedénybe és mehet is a fagyasztóba a legközelebbi felhasználásig.

Forrás: tudasfaja.com

Facebook hozzászólások

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.