in

9 gyakori hiba, amivel évekre elronthatod a gyerek alvását

Bár nem mindig egyszerű, érdemes már csecsemőkorban elkezdeni a jó alvási szokások kialakítását, hogy hosszú évek küzdelmeinek vegyük elejét. Az alább felsorolt altatási hibák közül valamelyikbe szinte mindenki beleesik: vegyük észre, és változtassunk időben!

1. Esti rutin elhanyagolása
A kiegyensúlyozott fektetés titka az esti rutin, ami mindig nagyjából ugyanabban az időpontban, ugyanolyan sorrendben ismétlődő történéseket jelent. A vacsora-fürdés-esti mese-lámpaoltás sorrendje kamaszkorig fontos lesz.
A rutin ne legyen kapkodós, szánjunk rá minimum egy órát, de ha több gyerek van, még többet. A kulcsszó a nyugalom.

2. A fektetési idő váltakozása
A fektetési időt vegyük komolyan! Semmi baj nem történik, ha nagy ritkán, mondjuk karácsonykor később kerül a baba vagy a kisgyerek ágyba, rendszert azonban semmiképp ne csináljunk a késői fektetésből.
Törekedjünk minél korábbi lámpaoltásra. Nem véletlenül mondták anyáink, hogy a gyereknek este 8-kor ágyban a helye: a korai fektetés jobb alvást biztosít a babának, és egy kis magánélethez juttatja a szülőket is.

3. A rácsos ágy korai elhagyása
Sok gyerek kerül át másfél éves kora környékén ifjúsági ágyba, és ez az esetek jelentős részében tönkreteszi az eddig jól működő altatási rendszert. A kicsi nem igazán érti, mi a feladat a nagyágyban, elszaladgál, alig lehet benne tartani. Éjjel a leesésgátló ellenére is legurulhat, vagy vándorolni kezdhet.
Nyugodtan használhatjuk a rácsos ágyat akár 3 éves korig is, ha a gyereknek nincs kifejezett kifogása ellene. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ha felmerül a gyanú, hogy ki tud mászni belőle, cseréljük le az ágyat, mielőtt esetleg fejre esik.

4. Túl aktív esték
A birkózás, kergetőzés, dögönyözés nagyon fontos a lelki egészséghez és a kiegyensúlyozott szülő-gyerek kapcsolathoz, de lehetőleg napközben kerítsünk sort rá. Az este, pizsamában felpörgetett gyerek nem fog varázsütésre lenyugodni és aludni térni.

5. Csendhez szoktatás
Sok család vált suttogó üzemmódra onnantól, hogy a kicsi aludni tért. A telefont nem veszik fel, és semmi zajjal járó tevékenységet nem folytatnak, hogy fel ne ébresszék a babát.
Ezzel csak a gyerekkel tolunk ki, ne tegyük! Nyilvánvalóan nem akkor kell betonfalat fúrni, amikor a baba alszik, de a mindennapi élet normális zajaihoz érdemes már kicsi korában hozzászoktatni. Ezzel akár felnőttkori alvási nehézségeket is elkerülhetünk.

6. Cumisüveggel altatás
A cumisüveggel a szájában elalvó csecsemő felébredve azonnal az üveget foga keresni. Ha az üvegben nem tej, hanem cukros tea vagy gyümölcsé van, még a fogainak is rendkívül rosszat tesz – ezért érdemes napközben is elkerülni azt, hogy a kisgyermek szájából folyamatosan az üveg lógjon ki.

7. Az álmosság jeleinek figyelmen kívül hagyása
Az álmos baba kókadozni kezd, szemeit dörzsöli, leteszi a fejét a földre. Ha jót akarunk, ezekre a jelekre azonnal reagáljunk, és tegyük le aludni! Ha egy kicsit tovább fent tartjuk, álmossága nyűglődésbe, később hangos sírásba csap át, amiből már sokkal nehezebb lesz megnyugtatni.

8. Túl kevés vagy túl sok alvás napközben
Onnantól, hogy a gyermek egyszer alszik napközben, ez ebéd után, valamikor 12 és 3 között legyen. Három óránál többet egyben ne aludjon! Hasonlóan kerüljük el azt, hogy a délutáni alvás a kora estébe nyúljon bele, mert akkor garantálható, hogy este nagyon sokáig nem lesz álmos.
A délutáni alvást már nem igénylő gyerek ágyba kényszerítése sokszor forrása az esti fektetési nehézségeknek (sajnos itthon az óvodai rutinnak gyakran még 6-7 évesek esetében is kötelező része a mérlegelés nélküli altatás), de ugyanígy problémát okoz az is, ha a gyereknek nincs lehetősége lefeküdni ebéd után, pedig igényelné. Ilyenkor túlpörög, kezelhetetlenné válik, és gyakran be is alszik az autóban késő délután – szintén megnehezítve az időben történő esti lámpaoltást.

9. Alkudozások a fektetés során
Itt kanyarodunk vissza az első ponthoz: a megszokott esti rutin arra is jó, hogy minél kevesebb terület legyen alkudozás tárgya. A „még egy mesét had nézzek meg”, „még egy történetet olvass el”, „még egy éneket szeretnék” – típusú kérések nagyon könnyen vezetnek ördögi spirálba. Amennyire lehet, próbáljunk következetesek maradni, és az előzetes megállapodásokhoz tartani magunkat.

 

Forrás: csaladinet

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Loading…

Loading…

0

Ne görcsölj rá a terhességre

Mutatunk pár női frizura tippet