in

A híres magyar pszichológus elárulta a boldogság kulcsát: az áramlás 8 jellemzőjét is leírta

“A legjobb pillanatok az életünkben nem a passzív, befogadó, pihentető idők … A legjobb pillanatok általában akkor fordulnak elő, ha valaki testének vagy elméjének határait feszegeti önkéntes erőfeszítés során, hogy valami nehezet és érdemleges dolgot érjen el.” – Csíkszentmihályi Mihály

Emlékszel azokra a pillanatokra, amikor a kreativitás és a termékeny gondolatok könnyedén kipattantak az elmédből? Csíkszentmihályi Mihály, a pozitív pszichológia alapítója szerint ezt az állapotot áramlásnak nevezik, és ez fontos szerepet játszik a kreativitásban és a jólétben.

Az áramlás élménye univerzális, és különböző társadalmi osztályú, nemű, korú, kultúrájú ember között fordul elő, és sokféle tevékenység során tapasztalható.

Csíkszentmihályi a 2. Világháború során saját magán, mint fogva tartott emberen és a mások körében tapasztalt fájdalmakat és szenvedést megfigyelve kíváncsisággal fordult a boldogság és megelégedettség kutatása felé.

Megfigyelte, hogy hány ember nem tud elégedett életet élni, miután a háború alatt elvették tőlük a munkahelyüket, otthonukat, biztonságukat stb. A háború után filozófiát tanult és a művészetet valamint a vallást tanulmányozta a kérdés megválaszolásának eszközeként, hogy vajon mi az, amiért érdemes élni.

Végül egy svájci sípályán botlott a pszichológiába, majd részt vett Carl Jung egyik előadásán, aki az európai emberek traumatizált pszichéjéről beszélt a 2. Világháború után.

Annyira izgatta a dolog, hogy elkezdte Jung munkáit olvasni, majd az Egyesült Államokba ment, hogy folytassa a pszichológiai tanulmányait, ahol a boldogság gyökereit kereste.

Tanulmányai során rájött, hogy a boldogság a létezés belső állapota, nem pedig külső. A boldogság nem egy merev állapot, amely nem változtatható meg.

Ellenkezőleg, a boldogság elkötelezett erőfeszítéseket tesz, hogy megnyilvánuljon.

Számos kutatás után elkezdte megérteni, hogy az emberek akkor a leginkább kreatívak, produktívak és gyakran boldogabbak, amikor az áramlás állapotában vannak.

Interjút készített sportolókkal, zenészekkel, művészekkel stb., mert tudni akarta, hogy mikor tapasztalták meg a legoptimálisabb teljesítményt.

Csíkszentmihalyi az áramlás 8 jellemzőjét írja le:

✔ A feladatra történő teljes koncentrálás
✔ A célok világossága és a jutalom szem előtt tartása és az azonnali visszajelzés
✔ Az idő átalakulása (az idő felgyorsulása / lelassulása)
✔ A tapasztalat belsőleg kielégítő
✔ Egyszerűség és könnyűség
✔ Egyensúly van a kihívások és a készségek között
✔ A cselekvések és a tudatosság összeolvad, elveszítve az öntudatos töprengést
✔ Van egyfajta ellenőrzés a feladat fölött

Az alábbi film Csíkszentmihályi Mihály sikerkönyve és élete alapján készült. Az áramlat-elképzelés, – mely a boldogság titkát kísérli meg felfedni -, nagy és lelkes olvasótábornak örvend világszerte. E szerint nagyon sokféle tevékenység (munka, művészet, játék, tanulás) és élmény tudja kiváltani az áramlat élményét.

E felfedezés egy életvidám kisfiú fejéből pattant ki.

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

9 profi tojásfestési trükk: vigyél igazi színeket a húsvétba

A legjobb kézműves házi ajándék és dekorációs ötlet húsvétra, nem csak felnőtteknek