in

A megújulás titkai: meridián testtérkép az egészségért!

A kínai orvoslás szerint 59 mellékmeridián van a testben. Hogyan befolyásolják a meridiánok közérzetünket?

A csakrákban összegyűjtött és tárolt életenergiát az éteri levegőnél is finomabb halmazállapotú láthatatlan vezetékrendszer szállítja az egész testet behálózó meridián csatornáin keresztül.

A meridiánok láthatatlan, éteri halmazállapotú energiavezetékek, melyek feladata a csi, a vitális életenergia szállítása és szétosztása szervezetünkben.

A kínai orvoslás szerint 59 mellékmeridián van a testben. Az indiai gyógyítók szerint viszont több százról, sőt ezerről is beszélhetünk.

A meridiánvezetékek hivatottak arra, hogy a csakrákból a csit szállítsák, oda-vissza keringessék. Mindegyik vezetéken vannak bizonyos helyek, érzékeny pontok, apró bemélyedések, melyek azt szolgálják, hogy akupunktúra- vagy akupresszúrapont-masszázzsal a csi-energiára hatással tudjunk lenni. Ezáltal egyben kezelni lehet a vezetékekben az energiaáramlás minőségét, és így a hozzá tartozó belső szervben lévő rendellenességeket.

A meditációs és csi-kung gyakorlatok során lehet érzékelni a csi áramlását, de akupunktúra- és akupresszúramasszázs során is nyomon követhető a csi-áramlás útvonala.

Hogyan befolyásolják a meridiánok közérzetünket?

Az akupresszúrapontok kezelésével fokozhatjuk a jó közérzetet, mivel így egyidejűleg a meridiánokra és a csakrákra is hatást gyakorolunk, több síkon is hatva ezáltal az energia-egyensúlyra. A meridiánok és a csakrák a lélek kommunikációs eszközei, a test által oda-vissza ható kapcsolatrendszer. Ha a lelket a testen keresztül nézzük, azt jelenti, hogy pl. a betegséget egy lelki probléma jeleként értelmezzük.

Így lesz a kellemetlen betegségből felhívás, hogy többet törődjünk önmagunkkal, hogy több szeretettel, idővel ajándékozzuk meg önmagunkat, és hogy figyeljünk befelé. A betegség először a mentális vagy a lelki síkon alakul ki, majd megjelenik a fizikai testben is, ha nem történik meg a tévedés helyesbítése vagy gyógyítása. Gyakran már abban a pillanatban bekövetkezik a gyógyulás, ha perspektíváinkat és szemléletmódunkat megváltoztatjuk.

Építsünk be mindennapjainkba pozitív gondolatokat, és ismételjük el ezeket többször. Ezáltal is megtapasztalhatjuk hogy az energia áramlani kezd, és valami új keletkezik. A megerősítések kivezethetnek minket a negatív életfelfogásból, és segíthetnek az életet pozitív szemszögből megélni.

A teljes gyógyulás mindig magába foglalja a test egész környezetét, nem korlátozódik csupán egy szervre vagy tünetre.

A test meridiánjaihoz tartozó hat jin és hat jang szerv

Hat jin szervet neveznek meg a kínai gyógyítók. Ezek a test mélyebb rétegében találhatók. Feladatuk a test számára nélkülözhetetlen anyagok termelése, raktározása és szabályozása. A hozzájuk tartozó meridiáncsatornát ezekről a szervekről nevezték el.

Jin szerveink: tüdő, lép, hasnyálmirigy, szív, vese, máj és szívburok.

A jang szervekből is hat van, amelyek általában üregesek. A mozgással és a test anyagainak megváltoztatásával foglalkoznak, illetve a vízháztartást és a hőmérsékletet szabályozzák.

Jang szerveink: vastagbél, gyomor, vékonybél, húgyhólyag, epehólyag és a hármas melegítő, ami nem szerv.

A két fő irányító összefogó meridián elöl középen a jin befogadó és hátul középen a jang kormányzó.

Minden meridiánvezetéknek van egy-két-órás időzónája ,amikor a legerőteljesebben dolgozik a hozzá tartozó szerv, ezt maximumidőnek nevezzük. Ez természetesen maga után vonja, hogy van olyan idő is, amikor ugyanez a szerv a legalacsonyabb intenzitással működik, ezt minimumidőnek hívjuk.

Időzóna-változásnál ezek az időpontok elcsúszhatnak, és felborulhat a szervezet biológiai egyensúlya.

Az alvás és a bevitt tápanyagok minőségére, valamint az anyagcsere-folyamatra való tudatos, pszichés odafigyeléssel (salakanyagok rendszeres ürítése) visszaállíthatjuk a szervezet bioritmusát. A különböző légzőgyakorlatokkal, masszázzsal és testmozgással is segíthetünk visszabillenteni a szervezet erőegyensúlyát.

Meridiánok Maximumidő Minimumidő
Tüdő – jin 3.00–5.00 15.00–17.00
Vastagbél – jang 5.00–7.00 17.00–19.00
Gyomor – jang 7.00–9.00 9.00–11.00
Lép, hasnyálmirigy – jin 9.00–11.00 19.00–21.00
Szív – jin 11.00–13.00 23.00–1.00
Vékonybél – jang 13.00–15.00 1.00–3.00
Hólyag – jang 15.00–17.00 3.00–5.00
Vese – jin 17.00–19.00 5.00–7.00
Szívburok – jin 19.00–21.00 7.00–9.00
Hármas melegítő – jang 21.00–23.00 9.00–11.00
Epehólyag – jang 23.00–1.00 11.00–13.00
Máj – jin 1.00–3.00 13.00–15.00

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Hajhullás elleni természetes és filléres megoldás ez a banános keverék!

Pszichológusok megtalálhatták az emberi gonoszság gyökerét