in

A régi öregek csodaétrendje: rengeteg kalóriát ettek, mégsem híztak! Sokkal egészségesebbek voltak, mint mi!

A 19. században élő emberek egészségének titka, amit táplálkozási szakértők kutattak évtizedeken át!

Mitől voltak egészségesebbek a 19. században élő emberek? Két kutató most kielemezte a táplálkozás aranykorának tartott időszakot.

Dr. Judith Rowbotham és dr. Paul Clayton szerint a táplálkozás aranykora volt az 1850-1872 közötti időszak.

Az emberek immunrendszere erősebb volt, mint manapság, amit főként zöldségekben gazdag étrendjüknek köszönhettek, valamint az élesztőnek.

Klinikai vizsgálatok szerint ugyanis az élesztő béta-glükán tartalma serkenti az immunrendszer működését.

Dr. Judith Rowbotham szerint, ha visszatérnénk a viktoriánus korabeli étkezéshez, kerülnénk a feldolgozott élelmiszereket, otthon készítenénk az ételeket, és sok friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanánk, jóval egészségesebbek lennénk idős korunkban, valamint a várható életkorunk is magasabb lenne.

Manapság a nők várható életkora a kutatásuk szerint 73, a férfiaké pedig 75 év.

A többség élete utolsó éveiben orvosi ellátásra szorul. A viktoriánus korabeli emberek viszont idős korukban jóval egészségesebbek voltak, még utolsó éveikben, 60-70 évesen is keményen dolgoztak – a férfiak a földeken, a nők mosodákban.

Ezért a szakértők úgy vélik, a fizikai munkát, a testedzést sem szabad hanyagolnunk.

A kemény fizikai munka mellett nem csoda, ha a férfiak napi 4-5000 kalóriát fogyasztottak, a nők pedig 3000-et, és mégsem híztak el. Viszonyításképpen: manapság naponta 2200 kalóriányi ételt eszünk meg átlagban.

Lássuk, mit ettek:

1. Kovászt is tartalmazó teljes őrlésű kenyeret ettek.

2. Sok zöldséget fogyasztottak, főként hagymát, káposztát, articsókát, céklát, vízitormát.

3. A gyümölcsök közül leginkább almát, cseresznyét és szilvát ettek.

4. Hal rendszeresen került az asztalra, főleg hering, makréla és tőkehal.

5. Kevés krumplit és húst ettek, mert jóval drágább volt, mint manapság. A húst mindig csonttal együtt készítették el, így több ásványi anyaghoz jutottak.

6. A cukor luxusnak számított, csak a gazdagabbak ettek.

7. Nagyon kevés sót használtak.

8. A szegényebb réteg tagjai nem dohányoztak, és nem fogyasztottak erős alkoholt, csak gyenge, élesztőben gazdag sört ittak.

Forrás: Tudnodkell.info

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

70 évig tartott a dugó egy belga erdőben: a világ legbizarrabb helyévé vált! Keserédes története van!

Világszerte előfordul, ott van mindenhol és mindenben, és elismerten rákkeltő, MI AZ?