in

Az agyunk 5 természetes tápláléka: ezek az ételek valóságos “agyjavítók”

Lehet olyan élelmiszereket fogyasztani amelyek egészségünket szolgálják, vagy lehet olyan ételeket választani, amelyek betegségeket gerjesztenek.

Hasonlóképpen lehet fokozni az agy teljesítményét, vagy lehet enni olyan ételeket, amelyek a szó szoros értelmében lebutítanak bennünket.

Melyik volt először? Az intelligencia vagy az egészséges étrend?

Bár nem tudjuk biztosan, de határozott kapcsolat van az élelmiszerek megválasztása, valamint az agy működése között. Minél jobb a táplálékunk, annál élesebb az agyunk.

Minél több cukrot és feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk, koncentrációnk egyre zavarosabbá válik. Szóval, itt van néhány agytáplálék, amelyek segítenek a gondolkodásban és fokozzák a kognitív teljesítményt.

1. Dió

Nem véletlen, hogy a dió kinézetében hasonlít az agyra, érdekes az összeesés, mert kiváló forrása az agyműködést fokozó antioxidánsoknak. Egy tanulmány azt mutatja, hogy a dió drámai hatással van az agy információfeldolgozó és következtetés levonó képességére (interferenciális érvelés).

Más tanulmányok kimutatták, hogy egy olyan étrend amely több mint 2%-diót tartalmaz, képes visszafordítani az agy öregedést, és az életkorral összefüggő motoros és kognitív degenerációt.

2. Áfonya

Mindenféle adat áll már rendelkezésre az áfonya pozitív hatásairól. Tele vannak antioxidánsokkal, amelyek védenek a szabad gyökök károsító hatásaitól. Az áfonya megakadályozza az agyi degenerációt, és a memóriát drámaian képes növelni. Az egyik vizsgálatban a vizsgálati alanyok, akik a legtöbb fekete áfonyát és epret ettek “a memória csökkenést legalább 2,5 évvel késleltették összehasonlítva azokkal, akik nem fogyasztottak áfonyát.

3. Olivaolaj

Az olivaolaj, és különösen az extra szűz olívaolaj számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, leginkább azért, mert jótékony, egyszeresen telítetlen zsírokkal van tele. Míg a húsokról és a teljes zsírtartalmú tejtermékekről ténylegesen kimutatták, hogy az agy gyorsabban öregszik tőlük, az egyszeresen telítetlen zsírok lassítják az agy öregedését. Egy tanulmány szerint, azon nők agya, akik egyszeresen telítetlen zsírokat fogyasztottak, körülbelül 6-7 évvel volt fiatalabb, mint biológiai koruk!

4. Kávé

Szintén az agyserkentő ételek közé sorolandó a kávé, amelyik a modern világ egyik legnépszerűbb itala és évezredek óta része az emberiség történelmének. A szabadkereskedelmi bio kávé nagy dolgokra képes az agy teljesítményének fókuszálásában. Fontos megjegyeznünk, hogy mértékletes kávéfogyasztás esetén annak egészségügyi előnyei csekély vagy semmiféle függőségi viszony kialakulása nélkül élvezhetők.

5. Víz

Ez a legtermészetesebb dolog, amit fogyaszthat. Testünk 61.8 %-ban vízből áll és a víz döntő fontosságú minden testi folyamatban. Víz nélkül az agy öregedése gyors ütemben zajlik. Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a kiszáradás valójában agyzsugorodást okoz!

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Ilyen gyönyörű felsőt varázsolhatunk egy kendőből!

Az építész figyelmeztet: veszélyben vannak azok, akik polisztirollal szigetelnek, bizonyítékok vannak rá!