in

Borzalmas: ha tudnád, mi van a rúzsokban, lehet, hogy soha nem vennél többet!

Egy régebbi híres reklám kérdései “Mi az amit eszel? Mi az amit iszol?” – jutottak eszembe a TESCO-hús botrány kapcsán. Ugyanakkor tudjuk azt, hogy mit eszünk, mit iszunk, és miből van a rúzs amikor “minden rendben” van? Tudjuk, hogy a rúzsra nem csak a férfiak allergiásak?

A Wikipédiából idézem:

“A kárminvörös (E120) (más néven carmines, Crimson Lake, Cochineal, Natural Red 4, C.I. 75470, egyes esetekben kárminsav) egy adalékanyag, melyet a bíbortetű nőstény egyedeiből állítanak elő. A megnevezést egy bizonyos mély-vörös árnyalatra is használják.

Felhasználási területei elsősorban a művirágok szinezése, festékgyártás, rúzsok, kozmetikumok szinezése, valamint élelmiszer-szinező adalékanyag, mely megtalálható elsősorban gyümölcsitalokban, jégkrémekben, joghurtokban, édességekben, szemceruzákban, rúzsokban stb.

Habár eredetileg vörös festék, sok rózsaszín, piros, vagy lila színű ételben is megtalálható. Állati eredete miatt vegetáriánusok, és sokan vallási előírások miatt nem fogyasztják.

A bíbortetű egyedeit kiszárítva, majd kiforralva kinyerhető belőlük a kárminsav (lásd lejjebb)), melyet ezt követően timsóval, tisztított bórkővel, vagy kálium-hidrogén-oxaláttal finomítanak. Ennek hatására az állati fehérjek kicsapódnak. Más módszerek tojásfehérjét, enyvet, vagy zselatin hozzáadását javasolják még a kicsapatás előtt.

A kármin minősége nagyban függ az előállítás során elért hőmérséklettől, a hozzáadott timsó mennyiségétől, és az eljárás idejétől.

Allergiás reakciók:

Erős kontakt allargén volta a kozmetikai iparban történő felhasználásakor bizonyosodott be. A szervezetbe bekerülve egyes embereknél anaphylaxiás sokkot is kiválthat.”

“A kárminsav (C22H20O13) a kárminvörös színanyaga. Élelmiszer-adalékanyagként ugyanúgy az E120 a kódja, mint a kárminvörösnek. Kárminsavat először 1991-ben sikerült szintetizálni, előtte kizárólag a bíbortetűből tudták kinyerni.”

Források és jegyzetek: Wikipédia

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

15 hely, amit ha megközelítesz, nem biztos, hogy kijutsz! Titkos helyek, amikről nem tud a világ!

Magyar kislány tarolta le az internetet! Már 30 millióan látták a róla készült felvételt!