in

Egészségre káros összetevők a szépségápolásban: ezeket az anyagokat tartalmazó termékeket érdemes kerülnöd

Ne feledd, a vegyi anyagoktól mentes készítmények mindig a legjobbak!

Néha elég egy rossz választás ahhoz, hogy végzetes hibát kövess el, ezért nézd meg alaposan a következő felsorolást, hogy tudd, mely kozmetikumokat nem szabad használnod, ha jót akarsz magadnak és a bőrödnek!

Butil-hidroxi-anizolt (BHA)

Bár rengeteg szépségápolási készítményben benne van, sajnos ki kell zárnod a fürdőszobádból azokat, melyek tartalmazzák.

Ez az összetevő tartósítószerként és stabilizátorként működik, éppen ezért használják a gyártók előszeretettel. A BHA szinte kivétel nélkül szerepel a testre és ajakra való hidratálók összetevőinek listáján. Pedig károsítja az endokrin rendszert és a legutóbbi kutatások bizonyos rákfajtákkal is kapcsolatba hozták.

Parabének

A parabének szinte minden testápolóban és szépségápolási termékben megtalálhatók. Ez az összetevő akadályozza meg a készítményben a gombák és baktériumok elszaporodását. Nem árt azonban tisztában lenni vele, hogy hormonális problémákat és mellrákot is okozhat.

Retinil-palmitát

Az A-vitamin származéka, de sok szakértő összefüggésbe hozza hatásait a tumorok növekedésével. Légy figyelmes, mikor A-vitamin tartalmú krémet, testápolót vagy fényvédő krémet választasz. Ellenőrizd az összetevők listáját, hogy ez ne legyen rajta!

Trietanolamin

A szempillaspirálok és a testápolók gyakori összetevője. Ezzel egyensúlyozzák ki a készítmények pH értékét. A káros anyagok listáján azért szerepel, mert irritálja a légutakat és a bőrt, de egyes tanulmányok szerint rákkeltő hatása is van.

Ftalátok

A parfümök becsapósak, mert illatuk természetes dolgokra, virágokra, citrusfélékre emlékeztet. Valójában azonban, amit szagolsz, az semmi más, csupa vegyi anyag. A ftalátok egyrészt a környezetet szennyezik, másrészt allergiát és légzési problémákat is okozhatnak.

DMDM Hydantion

Tartósítószer, melynek hozzáadásával készítik pl. a samponokat, testápolókat, szempillaspirálokat, hogy azok tovább megőrizzék minőségüket. Szem- és bőrproblémákat okozhat, ezért kerüld el!

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Csak 30 perc, és felpörgeti az anyagcseréd, beindítja a zsírégetést

Ezért annyira egészséges a nyers csíra