in

Egy francia genetikus a világ legboldogabb embere! Elmondja a “titkot”! Elgondolkodtató…

AZ idegtudósokat is zavarba ejtette az, amit produkált: tényleg minden fejben dől el?

Henri-Cartier Bresson Matthieu Ricard Franciaországban született, Savoie megyében, Aix-les-Bains városban, Jean-François Revel, neves francia filozófus és Jahne Le Toumelin absztrakt festő gyermekeként. Matthieu Ricard intellektuális körökben nevelkedett, neves tudósok társaságában.

Doktori fokozatát a párizsi Pasteur Intézetben szerezte 1972-ben molekuláris genetika témakörben, François Jacob Nobel-díjas fizikus pártfogása mellett.

A tudományos fokozat megszerzése után döntött úgy, hogy hátrahagyja korábbi tudományos vizsgálódásait és a tibeti buddhizmus gyakorlatának szenteli élete további részét. A Himalájába költözött és a Kandzsúr rinpocse és más neves tibeti buddhista tanító tanítványa, majd Dilgo Khjence rinpocse legközelebbi tanítványa lett, a mester 1991-ben bekövetkezett haláláig.

Ricard spirituális mesterekről, tájakról és a himalájai emberekről készült fényképei több magazinban és könyvben jelentek meg és sok könyvet fordított le francia nyelvre.

A saját édesapjával készült párbeszédekből készült műve, A szerzetes és a filozófus (angol címén a The Monk and the Philosopher), Európában bestseller díjat kapott és 21 nyelvre lefordították. Az A Kvantum és a lótusz című könyvében a tudomány és a buddhizmus kapcsolatáról ír.

A 2003-as Plaidoyer pour le bonheur (angolul megjelent fordítása: Happiness: A Guide to Developing Life’s Most Important Skill) című könyve a boldogság jelentését és megvalósítását járja körül. Ez a legutóbbi szülőhazájában érdemelt bestseller díjat.

A média „a világ legboldogabb emberének” nyilvánította ki. Matthieu Ricard vállalkozott a Wisconsin–Madison Egyetem kísérletében való részvételre, amely a boldogságról szólt, és ebben a kísérletben jelentősen magasabb pontszámot ért el, mint a kísérletben résztvevő több száz más ember.

A Wisconsin Egyetem kutatásának keretében Ricard és több száz, szintén hosszú ideje meditáló ember agyát mágneses rezonanciás felvételekkel vizsgálták, amely során a résztvevők koponyájára 256 szenzort erősítettek.

Azt találták, hogy amikor a francia genetikus az együttérzésen, a mások iránt érzett könyörületen meditált, agya gamma-hullámokat bocsátott ki – ezek a tudatosság, a figyelem, a tanulás és a memória agyhullámai is.

A felvételek továbbá azt mutatták, hogy a homloklebeny elülső része az agy bal felén jóval aktívabb volt, mint a jobb felén.

Az idegtudósok ezzel magyarázták hatalmas boldogságérzetét, és a negatív dolgok iránti csökkent fogékonyságát. Ricard együttműködve más kutatókkal világszerte az idegrendszer képlékenységét, a neuroplaszticitás jelenségét vizsgálja.

Egy 12 éve tartó kísérletben a meditációnak az éberségre, a figyelemre és az érzelmi egyensúlyra gyakorolt rövid és hosszú távú hatásait vizsgálják. Azt találták, hogy a hatások már heti háromszor húsz perc meditáció után megmutatkoznak.

Társszerzője volt egy tanulmánynak a legalább hároméves elvonuláson meditációs gyakorlatot végző szerzetesek agyáról, amelynek ő maga is az egyik alanya volt.Ricard kutatásokat végez a tudat tréningezésének (lojong) agyra gyakorolt hatásával kapcsolatosan, a Madison-Wisconsin, a Princeton és a Berkeley egyetemeken.

Keleten végzett humanitárius munkáiért kitüntették a Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjével.

Az elmúlt években Ricard minden nemű jövedelmét különböző ázsiai jótékonysági projekteknek adományozta, amelyek kórházak, iskolák és árvaházak építésével és karbantartásával foglalkoznak.

Ricard felszólalt a Világ Boldogság Fórumának konferenciáján Sydney-ben, Londonban, San Francisco-ban és Szingapúrban. 2015. júniusánan a Spirituality & Health Magazine címlap sztorija volt Ricard „Altruizmus: az együttérzés ereje, hogy megváltoztasd magad és a Világot” (Altruism: The Power of Compassion to Change Yourself and the World című cikkének angol nyelvű fordítása.

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Rosszkor jött meg? Így állíthatod meg hamarabb a menstruációdat!

Béltisztító kúra: ezt vacsorázd 3 napon át, és áttisztítja a szervezeted a mérgektől és a feleslegtől