in

Ezek a tünetei annak, ha túl sok cukrot viszel be a szervezetedbe!

Így “szól” a szervezet, hogy ELÉG! Jelek, amikből észreveheted, hogy baj van, és felborult a belső egyensúlyod.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a hozzáadott cukor (az élelmiszerekben pl. gyümölcsökben természetesen előforduló cukron felül) értéke nem érheti el a napi bevitt energia 10%-át, de az 5 energiaszázalékos határ alatti bevitel (ez egy átlagos felnőtt esetében kb. 5 kockacukor elfogyasztásának felel meg) további egészségügyi előnyökkel jár.

Állandóan cukros dolgok után sóvárogsz

Minél több cukrot eszel, annál inkább erősödik a vágyad még többért és többért. A cukros ételek utáni sóvárgás azt jelzi, hogy a szervezeted már megszállottja, függője a cukornak, ezért egyre többet akar belőle. Az ízlés és a szervezet adaptálódik egy bizonyos ízhez, ezért ha sok cukros élelmiszert eszel, ebből kíván egyre többet és többet. A cukor adta löket, majd hirtelen vércukorszintesés hatásra a fáradtság enyhítésére a cukor tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, ezért ezt fogod kívánni (többek közt ezért kívánsz vagy eszel sokkal több cukros ételt, ha fáradt, kimerült vagy).

Egész nap zombi vagy

Ami felmegy, annak egyszer le is kell jönnie. Habár a futóverseny emelkedőjén ez a gondolat valódi motivációt adhat, a vércukorszint esetében a jelenség csöppet sem pozitív. Amikor túl sok cukrot viszel be, étkezés után nem sokkal felpörögsz, energikusnak érzed magad, de rövid időn belül sokkal fáradtabbá válsz, mint evés előtt. A vércukorszint ugyanis ilyenkor alacsonyabb szintre zuhanhat vissza, mint ahol eredetileg volt. Megkezdődik egy végtelen körforgás a hirtelen energialöket és a végtelen fáradtság kerekén.

A bőröd légzése csökken

Sokan panaszkodnak olyan tünetekről túlzott cukorfogyasztás mellett, hogy a bőrük száraz, erőtlen, élettelen. Dr. Rebecca Kazin szerint ez azért lehet, mert a hatalmas inzulinlöket hatására a szervezet hormonháztartása felborul, ez pedig a bőrön látszik meg akne, kiütések vagy bőrszárazság formájban. Ahelyett, hogy vagyonokat költenél különböző csodakrémekre, próbáld mérsékelni a cukorbevitelt, néhány nap alatt érezni fogod a változást a bőrödön.

Rosszabb a kedved, mint általában

Persze nem arról van szó, hogy volt egy rossz napod, és ettől egy kicsit mélabúsabb vagy. De ha elkezdted magadon érezni, hogy azok a dolgok, amik eddig örömmel töltöttek el, most inkább elszomorítanak, nincs kedved semmihez, annak a cukor is lehet az oka. Itt is a vércukorszint a ludas. Amikor a vércukorszint lezuhan, az a kedélyállapotunkra is hatással van, érzékenységet, hirtelen hangulatingadozást okoz.

Felszedtél egy pár kilót

Igen-igen, talán az első jelek közé tartozik, hogy amikor nem tudsz határt szabni a cukornak, hirtelen felszalad egy pár kiló. A cukor ugyanis úgynevezett üres kalória, azaz energiát igen, de hasznos tápanyagokat nem tartalmaz. Az inzulin, ami a cukor következtében termelődik, komoly szerepet játszik a súlygyarapodásban és a cukorbetegség, különösen a II-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

Sok lyukas fogad van

Már gyerekként is mindenki azt hallgatta, hogy nem szabad sok édességet enni, mert kilyukadnak a fogai. Ez igaz is, de nem a cukorka lyukasztja ki a fogakat, hanem a szájban természetesen előforduló baktériumok. A nyál segít fenntartani az egyensúlyt a jó és rossz baktériumok között, azonban ha túl sok cukrot fogyaszt valaki, változik a nyál pH szintje, ami elősegítheti a fogak szuvasodását.

Evés után teljes köd lepi el az agyad

Az a fránya vércukor hatással van mindenre. Ha túl sok cukrot ettél, a gyorsan megemelkedő, majd lezuhanó vércukor-szint miatt képtelen leszel koncentrálni és megfelelően elvégezni a feladataidat. A vércukorszint szinten tartása növeli a kognitív képességeket.

Semmi sem elég édes, amit megeszel

A túlzott cukorbevitel megváltoztatja az ízlésed is. Az ízlelőbimbók adaptálódnak a jelentős, erőteljes édes ízekhez, ezért elkezded úgy érezni, hogy már semmi sem elég édes, amit megeszel. Sóvárogsz az édes íz után, de minden, amit megeszel, csalódást okoz. Ha ezt tapasztalod, fontos, hogy visszavegyél a túlzott cukorfogyasztásból, így az ízlésed sokkal kifinomultabbá válik újra, és egy alma maga lesz az édes ízorgia.

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Azonnal beindítja a fogyást ez a zöld zelleres-zöld almás keverék!

A csúf igazság az édesítőszerekről, amit nem akarsz tudni! Ezek után kétszer is meggondolod majd, hogy veszel-e!