in

Figyelem! Ez a 4 rejtett áramfogyasztó zabálja az áramot minden otthonban! Szüntesd meg!

Rengeteget spórolhatsz a villanyszámlán!

Gyakran nem elég úgy spórolni a villanyon, hogy nem kapcsolod feleslegesen le és föl az égőket, illetve igyekszel minél kevesebbet világítani a szobában, és hősugárzót sem használsz. A következő eszközök ugyanis szintén igen sok áramot fogyasztanak.

Szórakoztató elektronika

A szórakoztató elektronika készenléti berendezései – például a DVD-lejátszóké – tartoznak a legismertebb rejtett áramzabálók közé. Ha spórolni akarsz, kapcsold ki a főkapcsolót azokon a gépeken, melyeknek van készenléti üzemállapota. Természetesen néhány műszaki cikk esetében ez nem lehetséges. Az előre beprogramozható készülékek rövid időn belül elvesztik az adatokat, mert nincs kiegészítő adattárolójuk.

Egyes világítástípusok

Sok, szenzoros minivilágítás tartozik a rejtett áramzabálócskák közé, ezek folyamatosan veszik fel a készenléti áramot akkor is, ha nem világítanak. Ilyen például a szürkület- és mozgásérzékelő, illetve akár egy apró éjszakai lámpa is az erkélyen vagy a gangon, mely automatikusan bekapcsol sötétedéskor. Ha mindennap lekapcsolod ezt a világítást, 60%-át spórolod meg a költségeknek. Mielőtt megvásárolsz egy lámpát vagy valamilyen egyéb készüléket, keresd meg a készenlétiáram-felvétel értékét a készülék műszaki adatai között. Ha nem található meg az adat, akkor inkább válassz helyette másikat.

Háztartási berendezések

A mosogatógépek, mosógépek, szárítógépek, hűtő- és fagyasztószekrények tartoznak a háztartási berendezések legéhesebb csoportjához. Habár mindegyik készülék kapható energiatakarékos változatban is, technikailag csak a hűtő- és fagyasztógépeknél lehetséges érezhető energiamegtakarítás.

Hogy áramot spórolhass meg ezeknél a gépeknél, nem nyithatod ki őket túl sűrűn, és nem maradhatnak nyitva tovább, mint ameddig feltétlenül szükséges, mert a belsejük túlságosan felmelegszik, és az újbóli hűtés még több áramot fogyaszt. A mosogatógépek és a mosógépek rengeteg áramot vesznek fel a hideg vezetékes víz felmelegítéséhez. A kisebb hőmérsékletű mosás kedvezően hathat az energiafogyasztásra.

A televízió egyes fajtái

A televíziókat nem kínálják energiatakarékos készülékek formájában, de a képcsöves készülékek energiafogyasztása a felére esett vissza az elmúlt évek fejlesztései nyomán. Ha mostanában vettél egy nagyobb LCD- vagy plazma-televíziót, számolhatsz vele, hogy az új készülék energiafogyasztása hatszor akkora lesz, mint a régi televízióé.

Továbbá a plazmakészülékeknek jelenleg nagyobb a fogyasztása, mint az LCD-berendezéseknek. Mindemellett egyes távirányítású eszközökben és berendezésekben találni rádió-vevőkészüléket, melynek állandóan működnie kell, ezért folyamatosan készenléti áramot használ.

Ezt az adatot a használati útmutatónak tartalmaznia kell. Célszerű olyan tévét venni, mely nem fogyaszt készenléti áramot, illetve, ha spórolni akarsz, ne LCD- vagy plazmatévét nézz ki magadnak.

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Papsajt: emlékszik még valaki rá? Az egyik legjobb gyulladásgátló!

10 gyönyörű és megható karácsonyi idézet – Juttasd el azokhoz, akiket igazán szeretsz!