in

Gyulladásgátló papsajt? Egészségesebb mint gondolnád, nem véletlen fogyasztottuk sokan gyerekkorban

A papsajtmályva, latinul Malva neglecta L., a mályvafélék családjába tartozó gyógynövény. Népiesen nevezik még kereklevelű mályvának, illetve isten kenyerének is.

Földünk északi félgömbjének minden kontinensén úton-útfélen, erdei, mezei ösvények mentén elterjedt. Egyéves vagy évelő növény, amely a félárnyékos és napsütéses élőhelyeket kedveli.

Gyakran összekeverik a kerekrepkénnyel (ami szintén gyógynövény), de eltérő virágzatuk alapján gyorsan el lehet különíteni egymástól őket. Júniustól szeptemberig virító virágai halvány rózsaszínűek vagy csaknem fehérek, sötét csíkozással.

Jellegzetes termését az íze és kerek formája miatt sokan a sajthoz hasonlítják, innen ered a neve is.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy- és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a papsajtról.

Mire jó a papsajtmályva?

Már az antik népek is gyógynövényként tekintettek rá, és többféleképpen használták. Az ínséges időkben gyökerét liszt finomságúvá őrölték, és élelmiszerként fogyasztották.

Napjainkban főleg föld feletti részeit használják, de óvatosan kell bánni vele, mert nagy mennyiségben halmozhat fel nitrátot a leveleiben.

A levelek és a virág nyálkaanyagokat, kis mennyiségben cseranyagokat, illetve C-vitamint tartalmaznak. A papsajt mindenekelőtt a gyulladásokkal járó betegségekre fejt ki gyógyító hatást. Hatására a duzzadt szövet meglágyul, így megindulhat a gyógyulás.

Külsőleg vagy belsőleg alkalmazva a papsajt megnyugtatja a szöveteket és megszabadítja azokat a méreganyagoktól. Mellhártyagyulladás kiegészítő kezelésére éppúgy ajánlott, mint az emésztőrendszer vagy a húgyúti rendszer és a belek gyulladásos megbetegedéseiben.

Kiváló továbbá a bőr tisztításához, pattanások kezelésére. A népi gyógyászatban időskori foltok elmulasztására is használják. Ehhez a leveleket naponta meleg vízzel átitatva a problémás bőrfelületre helyezik legalább fél órára.

A papsajtmályva hatékonyan alkalmazható a felső légutak megbetegedéseinél is (hörghurut, gége- és mandulagyulladás, köhögés, rekedtség, torokfájás), de használják gyomor- és bélhurut, a gyomor- és bélutak, a szájüreg gyulladásos betegségei esetén is.

A levelek, a fiatal hajtások és a magvak is fogyaszthatóak. A leveleket akár nagyobb mennyiségben is felhasználhatjuk salátákba, vagy meg is főzhetjük. Az éretlen magvak nyersen és főzve is ehetők. Szárított leveleiből tea főzhető, a belső gyulladásos, elsősorban emésztőszervi megbetegedésekre. Cserzőanyagai összehúzó képességet kölcsönöznek neki. Gyökerét fehérjepótlás céljából fogyasztják.

Mikor és hogyan gyűjtsük?

A papsajt vadon mindenütt megterem. A gyógyászati célra a növény levelét a virágzattal, nyélrésszel lecsípve gyűjtik nyár folyamán. A gyökerét ősszel kell kiásni.

A gyűjtés után szárítanunk kell a hajtást, leveleket. Erre alkalmasak az egyszerű aszalógépek vagy a padlás is, esetleg más árnyékos, jól szellőző helyek. Fontos viszont odafigyelni arra, hogy vékonyan terítsük el a leveleket (maximum 2-3 ujjnyi vastagon), és hogy közvetlen napfény ne érje azokat, mert megfeketedhetnek. 5-6 gramm friss növényből 1 gramm szárítottat kapunk.

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Az Életfa tanítása és a csodás gyógyulások lehetősége: alkalmazd az erőt, és hihetetlen dolog birtokában leszel

Minden csillagjegy sötét oldala: téged mi tesz “gonosszá”, Megmutatjuk!