in

Igazi cuki fűfej készítése házilag: így csinálhatod meg lépésről lépésre!

Egyszerű és nagyszerű! A gyerekek és a család kedvence lesz!

Emlékszel még? Régen mindenhol lehetett kapni, még régebben meg sehol, mert minden gyerek megcsinálta magának. Most megint divatba jött és egyre több kézműves vásáron lehet találkozni a cuki fűfejekkel, amikért butaság pénzt kiadnod, hiszen az áruk akár több ezer forint is lehet, holott fillérekből kihozható!

Nem kell hozzá semmi extra, úgyhogy fussunk neki!

Ha szorgalmas kis mókusod van, ő is segíthet, és így még jobban fogja várni a haj kinövését, hiszen magáénak fogja érzi a figurát.

Ráadásul jön a Húsvét, arra is tökéletes ajándék. Nyúl, répa, fű… fűfej! 😀 Érted? Vagy formázhatsz belőle nyuszit és akkor magyarázni sem kell! Én csináltam fűsünit is, mert cuki! És ő már nem is kopasz, a cikk végén már hajat növesztve is megismerkedhetsz vele!

Én többféle módszert is kipróbáltam a készítés során, hogy neked már könnyebb legyen otthon választani, hogy melyik szimpatikus. Lássuk mire jutottam!

Hozzávalók, amiket én használtam (helyettesíthetőek):

 • harisnyanadrág
 • forgács vagy virágföld (attól függően, hogy fehér vagy sötét fűfejet szeretnénk)
 • fűmag (lehet más csírázós magot is használni, pl. búzát)
 • virágcserép vagy valamilyen tálka (ez fogja felfogni a vizet öntözéskor)
 • szemek (filccel is lehet rajzolni, vagy gombot használni)
 • vékony drót (szemüveghez)
 • mini kalapok (hobbi boltban vettem)
 • zsinór vagy szalag a szájhoz
 • flitter (nálam a fülbevalóhoz kellett egy-egy szem)
 • befőttes gumi (fül és orr kialakításához)

Eszközök, amik jól jöttek:

 • olló
 • tű+cérna (fehér/fekete és piros színben)
 • csípőfogó (ha pl. szemüveget is szeretnél készíteni)
 • kétoldalú ragasztó

Harisnyafeldolgozás

A harisnyának több részét is fel lehet használni. Az orr részt, aminél lesz egy sötétebb kör, és egy darab csomó a későbbiekben. A középső vádli/comb részt, ahol két csomóra is szükség lesz, illetve a harisnya felső részét, ahol az első és hátsó vastag varrás között, ahol ki lehet vágni egy négyzetet. Az első kettő fejnek ideális, az utolsót én a sünihez használtam fel, de kisebb fejet ebből is lehet készíteni.

Fűmagosítás

Ha a középső harisnya részt használod, akkor az egyik végére köss nyomót, és csak utána haladj tovább. A harisnyába kell tenni kb. 3 kanál fűmagot. A végén ez lesz majd a fűbabánk feje teteje.

A fej kitömése

A fűmagra kerül a forgács vagy a virágföld. Ha megvan, akkor meg kell kötni a harisnya alját, de ne túl szorosra, mert akkor kiszakad az arc formázása közben. A jobb oldalon a süni leendő hasa látható.

Fej kialakítása

A fej két oldalán, valamint az arc közepén csípj össze egy adag forgácsot. Ha megvan, akkor vagy befőttes gumival, vagy egy cérnaszállal körbekötve rögzítsd. Én mindkét módszert kipróbáltam, a végeredményen meg tudod nézni, melyik hogyan fest. Szerintem cérnával diszkrétebb és csinosabb is, így csak a lila kalapos hölgy fűfejem lett gumis.

A süninél addig kell gyúrni a forgácsot, míg neked tetsző orrot tudsz kialakítani.

Jöhet a dekorálás

Ha a fejek formázásával kész vagy, akkor már csak dekorálni kell. Sajnos pillanatragasztóm nem volt itthon, a sima és a hobbiragasztó viszont nem fogta meg. Kénytelen voltam a kalapot és a szájnak szánt zsinórt is felvarrni. De használhatunk ragasztópisztolyt is, ha nem vagyunk lusták ennyiért előásni! 🙂

A szemeket kétoldalú ragasztóval tudtam megoldani. Nem így terveztem, de végül működött. Ha nincs kedved kész szemeket venni, akkor filccel is rajzolhatsz. Vagy mint a sünim estében az orr, gomb is kiválóan alkalmas a feladatra, szintén felvarrva.

A szemüveget vékony drótból hajlítottam, annak az elvágásához kellett a csípőfogó. Két fajta is készült, egyik a fülekre támaszkodós fajta szemüveg lett, a másik az orr körül került rögzítésre.

A Fülbevalót egy darabka hajlított drótból és egy ráfűzött lyukas közepű flitterből készítettem.

Ha kész, a fűfejet 15 percre vízbe kell áztatni, vagy hosszú időre a csap alá kell tartani egészen addig, míg teljesen át nem ázik. Mivel folyamatosan csöpögni fog, a cserép nemcsak mutatós, de szükségesen hasznos is. Ha nincs kéznél jó méret, egy pohár is jó neki, vagy csak rakd egy bármilyen edénybe… szóval ezen ne görcsölj!

Az áztatás utáni naptól kezdve, mindennap meg kell locsolni. Ezután nincs más dolgod, mint figyelni, hogy 3-5 nap múlva elkezdenek a harisnyán keresztül kibújni az első hajtások.

Forrás: sporolok.blog.hu

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

A bőrkeményedések VALÓDI oka sokak szerint lelki eredetű: ezek állhatnak a dolog mögött!

10 jótékony hatás, amivel szembesül a szervezeted, ha zellermagot fogyasztasz!