Így csináld, hogy tökéletes legyen a húsvéti sonka: a vidéki nagymama receptje és 5 aranyszabálya!

21

Ezt az 5 aranyszabályt feltétlen tartsd be, és ország-világ csodájára jár majd!

Ezután a fél rokonság megnyalja majd mind a tíz ujját!

5 ARANYSZABÁLY A FŐZÉSHEZ

1. A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért azt ne szedd le róla!

2. Mindig akkora fazékban főzd meg, amelyben teljesen ellepi a víz!

3. Ne tedd kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és rostjai rágóssá válnak!

4. Főzési ideje a nyers sonka súlyától is függ, lehet 4-5 óra is. Akkor kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle!

5. A levében hagyd kihűlni, mert melegen nem lehet szépen (a rostokra merőlegesen) szeletelni, ráadásul a kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába szívja, így nem szárad ki olyan könnyen.

Felszeletelve, vele főtt keménytojással, tormával, mustárral, friss retekkel vagy újhagymával is fogyasztható.

A szeleteléskor leeső sonkadarabkákból készíthetsz például sonkakrémet vagy felhasználhatod sonkás tészta alapanyagaként, de saláta gazdagítására szintén kiváló.

Húsvéti sonka

Hozzávalók:

  • 2-2,5 kg kötözött sonka
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 egész kömény
  • 2 vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 kávéskanál egész bors

Elkészítés ideje: Két és fél óra.

Elkészítés menete:

A sonkát a főzés előtt este áztasd be, de másnap cseréld le a vizet úgy, hogy az ellepje, és így tedd fel főni.

Egy teatojásba tedd bele a borsot és a köményt, és helyezd bele a vízbe. A fokhagymának szedd le a héját, a vöröshagymát viszont a héjával együtt vágd ketté, és így tedd be őket a vízbe. Végül a babérlevelet is szórd bele.

A sonka főzési ideje mindig annyi, ahány kiló, vagyis, ha két és fél kilós, akkor két és fél óráig kell főzni.

Ha kész, hagyd, hogy a saját vízében hűljön ki, mert így a hús egészen puha és omlós marad, utána pedig tedd hűtőbe. A kötözőt csak tálalás előtt vedd le róla, illetve a szeletelést is ekkorra időzítsd.

Ha takarékos vagy, akkor a főzőlevét akár el is teheted a mélyhűtőbe, bableveshez kitűnő alapanyag, teljesen más ízt ad az ételnek. Próbáld ki!

Facebook hozzászólások

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.