in

Így tudsz vargányát termelni otthon: nem is olyan nehéz, mint amilyennek mondják!

A gomba nélkül jó pár ételt lehetetlen finoman elkészíteni. Általában a gombát vásároljuk, vagy az erdőben szedjük.

Ez egy nagyon kellemes elfoglaltság, de még kellemesebb, ha a gomba a telkünkön, sőt, házunk kertjében terem meg.

Te is szeretnél vargányát termelni az ablakpárkányodon? Most megmutatjuk, hogyan teheted ezt meg!

Vargánya termesztése

1. A gomba szedése

A gomba termesztésének első lépése, hogy szednünk kell gombát az erdőben. Ez egy nagyon felelősségteljes dolog, a legszebb vargányákat kell kiválasztani.

Mindössze két, három gombára lesz szükséged, de ezeknek nagyoknak, kifejletteknek és tisztáknak kell lenniük. Akkor a legjobb, ha a gombák kalapja nagy és lédús, mert ekkor a legtöbb bennük a spóra, amivel továbbszaporíthatjuk a gombát.

2. A gomba előkészítése

Miután leszedtük és hazavittük a gombát, alaposan mossuk meg és vágjuk nem túl nagy darabokra. Ezután le kell darálni, megfelelő erre a célra, a húsdaráló használata, de adott esetben késsel is apróra vághatjuk. Csak a kalapokkal foglalkozzunk, a gomba tönkjével ne, mert csak ezekben van a spóra, amire szükségünk lesz a szaporításhoz.

3. A gomba beáztatása

Ha a fentiekkel kész vagyunk, elő kell készítenünk a gombaültetést is. Ehhez egy vizes keverékre lesz szükségünk, ami a következőkből áll: víz (négy liter) és élesztő (50 gramm). Megjegyezendő, hogy ez a mennyiség két, három nagy gombakalap esetén értendő!

A természetben a gomba szaporodását azon vadállatok biztosítják, amik megeszik a gombát. A gyomorban, mely egy agresszív (savas) környezetnek számít, a spórák aktivizálódnak és „felébrednek”.

A mi feladatunk egy ehhez nagyban hasonlító környezet előidézése, hogy a spórák felébredjenek. Ezért van szükségünk az élesztőre.

Vegyünk hát egy kisebb edényt, tegyük bele az apóra vágott (ledarált) gombát, és öntsük fel vízzel. Az a legjobb, ha esővizet, vagy kútvizet használunk. Viszont semmi esetre se boltban vásárolható vizet, hiszen ezzel a munkánkat tönkretehetjük. Tegyük bele az élesztőt is, alaposan keverjük össze, majd másfél-két hétig hagyjuk állni sötét és meleg helyen.

4. A gomba ültetésének előkészítése

Miután a két hét eltelt, a keveréket vegyük elő és újra, alaposan keverjük át. Ebből a keverékből nem kell túl sok, mindössze 2 deciliter. Ezt tegyük bele két liter vízbe és alaposan keverjük el benne. Most már valóban készen állunk az ültetésre!

5. A gombák elültetése

A gombák termőtestének kifejlődéséhez szimbiózisra (két vagy több különböző faj egyedeinek szoros együttélése) van szükség, ezért érdemes szobanövények mellé ültetni.

A tapasztalt gombászok véleménye szerint a vargányafélék elsősorban a liliomfélékkel alakítanak ki gyökérkapcsolatot, így ezek közelébe ültetve érhetjük el a legnagyobb eredményt, ez a leghatékonyabb módszer, de bátran kísérletezhetünk más növényekkel is.

Az „ültetéshez” csak öntsük a vizes keveréket a szobanövények tövébe.

Ne spóroljunk a vízzel, hiszen a cél az, hogy a lehető legtöbb aktív spóra kerüljön a földbe, így a növények gyökeréhez közel.

Ezekből fejlődhetnek majd ki a termőtestek. Miután az ültetéssel végeztünk, nincs más teendő, mint várni a végeredményt.

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Borzalmas dolog derült ki Michael Jacksonról: ha ez igaz, az mindent felülír!

Filléres módszer, amivel újra fehérré varázsolhatod a legszürkébb lenyűtt dolgokat is