Ilyen az ínycsiklandó Erdélyi burgonyás kenyér Székelyföldről!

Kérlek benneteket tanítsunk a mai fiatalokkal ősi ételek elkészítésének a receptjeiből.

Ne tűnjenek el, mint nagyon sok minden.

Szerintem a mai fiatalok is meg érdemlik, hogy ismerjék és ne csak a sok mű kaját egyék.

Hozzávalók

2 kg liszt,
1 tyúktojásnyi kovász (ha nincs, egy kockaélesztő),
1 csapott evőkanál só,
9 dl víz,
2 db közepes, főtt pityóka.

Elkészítés

A kovászt (vagy az élesztőt) langyos vízbe áztatjuk, majd amikor megdagadt, hozzáadjuk a liszt negyedét és az összetört krumplit.

Összedolgozzuk, és meleg helyen állni hagyjuk (15-20 perc).

Ha azt akarjuk, hogy a következő sütésre is maradjon kovászunk, akkor egy tyúktojásnyit tegyünk félre, és hűtőszekrényben tároljuk.

Amikor megkelt a tészta, hozzáadjuk a megmaradt lisztet és a vízben elkevert sót, alaposan összekeverjük, és megdagasztjuk úgy, hogy kemény tészta legyen belőle. A kenyér tésztát kizsírozott formába (lábasba) tesszük, és még állni, pihenni hagyjuk 15 percet.

Tetszés szerint a forma aljára káposztalevelet is helyezhetünk, erre rakjuk a kenyértésztát, majd másfél -két óráig sütjük 180-200 C fokon.

Megj: A feketére megsült tetejét késfokával leverjük, még forrón.

Forrás: Székelyföldi Legény

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

2 recept, ami képes normalizálni a pajzsmirigy működését: természetes és gyógyszermentes!

Házi stresszoldó permet: használd az ágyadban vagy az otthonod más pontjain!