in

Itt a nyár a napozás, bőrrák vagy anyajegy?

A bőr nem játékszer

A húszas éveidben elkövetett szépségápolási hibák a harmincas és negyvenes éveidben fognak megmutatkozni. Mert a bőr nem felejt. Az orvostudomány mai állása szerint a gyermekkorban elszenvedett leégések, a tinédzserkorban túlzásba vitt napozás és szoláriumozás károsító hatásai összeadódnak, a szervezet megjegyzi az őt ért sérelmet, amely felnőttkorban növeli a rosszindulatú festékes anyajegy, a melanoma kialakulásának kockázatát. És ha már kialakult, akkor azt már Instagram filterrel eltüntetni nem lehet.

Sajátítsd el a bőr önvizsgálatának alapszabályait

A melanoma elleni küzdelem megállíthatatlan harcosnője, Dr. Kuroli Enikő, a SE Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika bőrgyógyász és patológus szakorvosa megosztotta velünk az ABCD(E)-szabályt, amelynek kulcsszerepe van a melanoma korai felismerésében.

Ha egy szokatlan, gyanús elváltozást fedezel fel a bőrödön, vagy akár a körmöd alatt, akkor első lépésként tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

ABCD(E)-szabály

A = Aszimmetrikus

Az anyajegy egyik fele másképp néz ki, mint a másik? Nem szimmetrikus?

B = border (határ)

Szabálytalan határú az anyajegy?

C = color (szín)

Szokatlan színű? Heterogén? (a színe változik az anyajegynek)

D = diameter (átmérő)

Mérete növekedett? (az anyajegy átmérője nő, többnyire 6 mm-nél nagyobb, kb. mint a radír a ceruzán)

E= evolving (kifejlődés)

Változott? Viszket, érzékeny? Érdessé vált, vérzik?

Ha csak egy kérdésre is igen a válaszod, akkor jelentkezz melanomaszűrésre. Most.

Kuroli doktornő felhívta a figyelmünket arra is, hogy az anyajegyet szigorúan tilos lézeres roncsolással eltávolítani. Kizárólag sebészi kimetszéssel és szövettani vizsgálattal szabad és helyes eltávolítani.

Mértékkel szabad napozni

Jó hír a napimádók számára, hogy lehet pici színt szerezni, lehet barnulni, de nagyon fontos, hogy legyünk tisztában saját bőrünk képességeivel, ne akarjunk csokibarnák lenni, ha úgysem tudunk.

Rossz hír, hogy:

A szolárium pénzért vásárolt bőrdaganat

– jegyezte meg Dr. Kuroli Enikő, aki közösségi oldalán tabuk és filterek nélkül, szövettani képek segítségével mutatja be a valóságot, hogy hova vezethet, ha nem vigyázunk egészségünkre, és évente legalább egyszer nem megyünk el szűrésre. Kizárólag erős idegzetű olvasóinknak javasoljuk.

Forrás instyle.hu

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

hozzászólás

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Loading…

Loading…

0

A cicák szülőként tekintenek a gazdájukra állítják a tudósok

A kutya az ember barátja