in

Káros feldolgozott élelmiszerek listája: ezeket messze kerüld, ha jót akarsz magadnak!

Mesterséges összetevők, E-betűs számoktól hemzsegő címék, rejtett ízfokozók!

A mai élelmiszeripar áldásos tevékenységének “köszönhetően” egyre több olyan termék jelentik meg, amik bár rendkívül finomak, nem tartalmaznak szinte semmilyen tápanyagot.

Gyakori az, hogy a szintetikus vitaminokban sincs olyan vitaminmennyiség, ami egy természetes zöldségben vagy gyümölcsben megvan.

A húsokat oxigénnel dúsítják, halmazállapot javítókkal dolgozzák át, vagy épp kilúgoznak belőlük minden baktériumot, még a jótékony hatásúakat is.

Ma fröccsöntött műanyag ételektől hemzsegnek a boltok polcai.

Gyönyörűnek látszó vörös húsok, melyek íztelenek, tehenet soha nem látott tej, 1%-os gyümölcstartalmú gyümölcslevek.

Vannak kifejezetten káros élelmiszerek, amiket nem át messze elkerülnünk, ha egészségesen akarunk élni.

Bolti tej

Köztudott, hogy a bolti tej manapság több káros anyagot tartalmaz, mint a friss, háztáji tej. Kimutatták, hogy a tehenekbe oltott különféle injekciók és antibiotikumok származéka megjelenik az általuk adott tejben is.

Ez ugyan elhanyagolható mennyiség, mint tudjuk, az ember több pohárral is fogyaszthat naponta, ráadásul a szervezetben halmozódik is, így hosszú távú hatásai ma is hever viták tárgyát képezik.

Chipsek

Sok kutató van azon az állásponton, hogy a chip,s é más, magas hőfokon olajban sütött dolog rákkeltő lehet. A chips ráadásul tele van ízfokozókkal, különféle fűszerekkel és aromákkal, amik izgatják a gyomorfalat, és a bél nyálkahártyáját.

Arról nem beszélve, hogy nagymértékben hizlalnak, mivel sok bennük a kalória, és a sütéskor karcingén anyagok szabadulnak fel, amik bizonyítottan rákkeltők, és a chips felületén jelenhetnek meg.

Popcorn

A popcornról több ízben is sikerült laboratóriumi körülmények között bebizonyítani, hogy káros. Szinte alig van benne tápanyag a szervezet számára, ráadásul a popcorn zacskós falában olyan nagyok vannak, amik a pattogatás során karcinogén anyagokként válnak ki a környezetükből.

Feldolgozott húsok

A feldolgozott húsok nem csak pépesítésen mennek keresztül, hanem különféle stabilizátorokkal, hősragasztókkal nyomják tele őket, de az sem ritka, hogy megszínezik, hogy sokkal szebbek legyenek. Nem egy olyan gyorsfagyasztott termék ismert, ami úgynevezett vegyszeres “fürdetőn” halad keresztül, mire késztermék válik belőle.

Arról nem beszélve, hogy részük húsipari hulladékból, vérből, csontból és nyesedékekből áll össze, ami nem mérgező, de elég gusztustalan ahhoz, hogy az embernek joga legyen tudni róla. Ilyenek a virsli,a felvágottak jelentős része, a parizer.

Feldolgozott tejtermékek

A tej mellett a feldolgozott tejtermékekben sem lehet 100%-ig megbízni. Vannak olyan sajtok, melyek nem láttak még tejet sem, csak jó esetben tejport, vagy különféle aromákat. Különösen igaz ez az ömlesztett sajtok egy részére.

Pékáruk

A pékáruk jelentős többsége tartalmazhat nátrium-glutamátot, különféle kelesztő és egyéb aromákat, stabilizátorokat, állagjavítókat. Egy fehér kenyérben régen liszt és élesztő volt, ma már az összetevők titkos listája sok esetben közel egy tucatnyi. Vannak kenyerek, melyekbe még tartósítószer származék is kerülnek.

Zacskós levesek, porok

A zacskós levesek gyakorlatilag instant rákot okozó porokként is emlegetve szoktak lenni. Ha azt gondoljuk, hogy nincs ára az egészségünkre nézve az olyan poroknak, amikből varázsütésre leves lesz, akkor hatalmasat tévedünk.

A bennük lévő keményítő, az ízfokozók és a glutamát függőséget is képes okozni, lásd kínai étterem szindróma. Ráadásul irritálják a bélfalat is.

Ha a fenti élelmiszertípusokat elkerülöd, akkor nagyon sokat tehetsz az egészségedért.

Ha az ember odafigyel a táplálkozására, akkor több évet is szerezhet magának, ugyanis a káros és nem megfelelő táplálkozás lehet a friss kutatások szerint számtalan súlyos betegség kiváltója.

Ne hagyjuk, hogy az élelmiszeripar becsapjon bennünket, magasról tojva az egészségünkre.

Ne hagyjuk, hogy ránk sózzák a színes-szagos bifidus és ilyen-olyan összetevőket tartalmazó mesterkélt, genetikusok és élelmiszeripari mérnökök által “kimért” csodákat, melyek belülről pusztítanak…

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

7 hihetetlenül érdekes tény az emberi testről, melyet sohasem gondoltál volna!

A Magyar Kardiológusok Társasága az energiaitalokról: ezt feltétlen tudnod kell, és tartsd be!