in

Kutatók szerint ha ezt a két dolgot elkerülöd, a rák is elkerül: 51 millió ember adatait elemezve jutottak erre

Egy friss, több mint 51 millió alany bevonásával végzett vizsgálat szerint a feldolgozott húsok és az alkohol elhagyása jelentősen, akár 40 százalékkal csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát.

A Rákkutató Világszervezet (WCRF) frissített iránymutatása alapján már a kis mennyiségű feldolgozott hús és alkohol is növeli több rákos megbetegedés kialakulásának esélyét

– írja a Business Insider.

A WCRF tízévente egyszer frissíti a rákmegelőzést segítő dokumentumát.

A szervezet egy tízpontos programot állított össze, mellyel 40 százalékkal csökkenthető a rák létrejöttének kockázata.

Az iránymutatás több mint 51 millió alany adatainak elemzése után készült el.

A dokumentum alapján az elhízás elkerülése kiemelten fontos, a WCRF szerint a túlsúly évtizedeken belül megelőzheti a dohányzást, ezzel az elhízás lesz az első számú rákot okozó faktor.

A mostani ajánlásban első alkalommal fogalmaztak meg tanácsokat az üdítőitalokkal és a feldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatban.

A dokumentum szerint az egészség megőrzése miatt fontos, hogy az ember csökkentse a magához vett gyorsétteremi és magas zsírtartalmú ételek, illetve a bevitt keményítő és cukor mennyiségét.

A szakértők úgy vélik, hogy 2035-re 58 százalékkal emelkedhet az új rákos esetek száma, ahogy egyre több ország igazodik a nyugati életmódhoz.

A kutatók szerint a megbetegedések 40 százaléka lesz megelőzhető megfelelő életvitellel.

Az adatok alapján a túlsúly 12 ráktípus, így a májat, a petefészket, a prosztatát, a gyomrot, a szájat és a torkot, a belet, a mellet, az epehólyagot, a vesét, a nyelőcsövet, a hasnyálmirigyet és a méhet érintő daganatok létrejöttében játszik szerepet.

A dokumentum szerint a dohányzás elkerülése, a helyes táplálkozás, a fizikai aktivitás és a megfelelő testtömeg fenntartása globális szinten szoríthatná vissza a rákot.

A friss eredmények azt mutatják, hogy a feldolgozott hús bevitelét és az alkoholfogyasztást is érdemes csökkenteni az egészség megóvásának érdekében.

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Odaégett az étel és az olaj az edényre? Ultragyors módszert mutatunk a megtisztításához!

10 pontban mesélte el egy orvosnő, hogyan ünnepelnek a halálos betegek és szeretteik: nem is gondolnád, milyen boldogan!