in ,

Meglepő tények, érdekességek mindenki kedvencéről, a Túró Rudiról!

Minden magyar kedvence.

Sőt, ez egyfajta hungarikum. Bárhol, bármikor meg lehet enni, és sohasem elég belőle.

Ez a Túró Rudi!

Összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt, amit biztosan nem tudtál róla!

1. 1954-ben tejipari szakemberek moszkvai tanulmányútjukról hazatérve kezdtek dolgozni az édes, enyhén citromos, csokiba mártott túrós édességen. A termékfejlesztéssel Mandeville Rudolfot és csapatát bízták meg, a nevét mégsem innen kapta az édesség.

2. Eleinte ugyanis túró mignon volt a neve, de szerencsére hamar rájöttek, hogy frappánsabb lenne a Túró Rudi név. Ez az új név azonban nem tetszett mindenkinek. A Hírlapkiadó Vállalat reklámfelelőse például erkölcstelennek találta, ezért egy ideig emiatt nem is volt hajlandó közölni a túró rudi hirdetéseket.

3. Az ötlet után 12 évvel kezdődött el a gyártás. Az üzem kezdetben Erzsébetvárosban volt és csak később telepítették át Nyíregyházára, majd mai helyére, Mátészalkára.

4. A csomagolás eleinte kézzel készült, és a szaloncukorhoz hasonlóan megcsavarták a papírt, ez a csavaros forma aztán eltűnt, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a ’80-as években bevezették a fémfóliát, az ezredfordulón pedig rákerült a nyitócsík a csomagolásra.

5. A ’70-es évek közepén naponta 36 000 Túró Rudit gyártottak, a csomagológépek automatizációjának köszönhetően a ’90-es évek elején már 300 000 darab készült egy nap, manapság pedig 68000 darabot gyártanak óránként.

6. Az elmúlt 45 évben összesen 5 milliárd túró rudi készült, ami nemhogy gombócból, de rudiból is sok. Rengeteg. Van már guru, bonbon és magából a rudiból is sok-sok ízvariáció, de természetesen a klasszikus, a töltelék nélküli, étcsokis túró rudi a legsikeresebb.

7. Kizárólag magyar tej felhasználásával készül, mely óriási tartálykocsikban érkezik minden nap a gyárba, majd szigorú minőségi ellenőrzést követően kerül a tejfeldolgozó üzembe.

8. 240 ember kel és fekszik a túró rudival nap mint nap, ennyien dolgoznak váltott műszakokban a mátészalkai üzemben. A legrégebbi dolgozó majdnem a kezdetek óta ott van, 42 éve részese a túró rudi gyártásnak.

9. Hiába sztár nálunk a túró rudi, külföldön a próbálkozások ellenére sem aratott nagy sikert. A külföldiek ugyanis viszolyognak attól, hogy a sajtközeli túrót édesen, ráadásul csokiba mártva fogyasszák.

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Ennek a férfinek semmi pénze nem volt házépítésre, 60 ezerből mégis igazi csodát művelt!

Egy Androidos alkalmazás kémprogrammá alakítható: lehet, hogy téged is lehallgatnak!