in

Mi erősíti fel a menopauza tüneteit

A menopauzát megelőző átmeneti időszakot perimenopauzának nevezik. Ekkor csökken le az ösztrogén és a progeszteron hormonok termelődése, ami miatt először lerövidül a menstruációs ciklus, majd végül meg is szűnik. Ez az időszak kettőtől öt évig is eltarthat, és akkor beszélhetünk menopauzáról, ha minimum 12 hónap telik el menstruáció nélkül. A menopauza tünetei sokfélék lehetnek, de a következőkből már gyanakodhatsz rá, hogy beléptél a változókorba.

A menopauza kialakulása személyenként változhat, magyarázza Michelle Warren, a New York-i Menopauza Centrum orvosi vezetője. A tünetek egyénenként változóak, sokaknál erősebben, másoknál gyengébben jelentkeznek.

Rendszertelen ciklus
Dr. Warren szerint az első jelek közé a megváltozott menstruáció tartozik, amiért az ingadozó ösztrogénszint a felelős. A menstruáció hossza és gyakorisága is megváltozik, vagy akár ki is maradhat.

Erős vérzés
Ezt a progeszteronszint változása okozza. Az ovuláció egyre akadozóbb lesz, a méhnyálkahártya megvastagszik, ami a normál ciklus alatt is súlyosabb vérzést okozhat. Ebben az esetben az orvos alacsony hormontartalmú gyógyszert írhat fel, ami csökkenti a kellemetlen tünetnek a hatásait.

Hőhullámok
A menopauzát megelőző időszakban körülbelül a nők 75 százaléka szenved hőhullámoktól, amelyek az alacsony intenzitásútól az erős izzadásig terjedhetnek. A szakértők nem tudják pontosan a hőhullámok okát, de az ösztrogén csökkenése valószínűleg szerepet játszik benne, mivel ez akadályozza a szervezetnek azt a képességét, hogy a hőmérsékletet szinten tartsa. A koffein, a fűszeres ételek és az alkoholfogyasztás elkerülése csökkentheti a tüneteket.

Hangulatváltozás
“Tapasztalatom szerint a menopauza tünetei közül a leggyakoribbak a szörnyű hangulati változások, mint például a harag és az ingerlékenység, amelyek általában nagyon hirtelen jönnek” – mondja Dr. Warren. Itt is a csökkenő ösztrogén a bűnös. Azoknál a nőknél, akik szenvedtek szülés utáni depresszióban, nagyobb a kockázata ezeknek a hangulatváltozásoknak.

Hüvelyi szárazság
Ez egy újabb nem kívánatos mellékhatása az ösztrogén csökkenésének, amely miatt a hüvelyi szövet elveszítheti rugalmasságát és a természetes nedvesedését, ami szexuális együttlétnél fájdalmat okozhat. A problémát a hüvelyi hidratáló krémek, gélek és síkosítók orvosolhatják.

 

Forrás: 50folott

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

hozzászólás

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Loading…

Loading…

0

Egy különleges Videó egy ember átváltozásáról

Te is sármos, de problémás férfivel találkoztál