in

Mit árul el betegségedről a hajad

Egészségi állapotunkról egyetlen pillantással is sok információt megtudhatunk, mivel a hajunk sok mindent elárul az egyébként láthatatlan folyamatokról.

Száraz, gyenge, vékony haj

A túl száraz haj mögött számtalan ok állhat, akár a hajfesték vagy a hajszárító használata, sőt az uszodai víz is. De amikor a hajszálaink vékonyabbá válnak, az arra is utalhat, hogy a pajzsmirigyünk gyengébben működik, azaz pajzsmirigy-alulműködés miatt változott meg a hajunk minősége. Persze, csak a fejszőrzetünk állapotából még nem feltétlenül kell erre következtetnünk, de amennyiben más jelek is társulnak ehhez – testsúlygyarapodás, csökkent pulzusszám vagy fáradtságérzés – akkor ideje orvoshoz fordulnunk és a pajzsmirigyműködésünket ellenőriztetnünk, amelyet egyszerű vérvizsgálattal el is lehet végezni.

Pikkelyes, kérges, hámló foltok a fejbőrön

A leggyakoribb esetekben az ilyen tünetek a pszoriázisra, azaz pikkelysömörre jellemzők, ami más, korpásodással járó bőrbetegségektől jól megkülönböztethető, mivel vastagodó, heges bőrfelületek alakulnak ki a pikkelysömörös betegeknél. A pikkelysömör gyakran nem jár egyedül, hanem más autoimmun betegségekkel társul, így például a Crohn-betegséggel, a lupusszal vagy az arthritisszel együtt is megjelenhet. Akinek valamilyen autoimmun betegsége van, annál sajnos nagyobb a valószínűsége annak is, hogy a pszoriázis is kialakul. Szerencsére számos készítmény áll rendelkezésre a pikkelysömör kezelésére, de a hatékony módszer megtalálása összetett feladat, ami akár hosszabb ideig is eltarthat több dolog kipróbálásával. A kezelések során ugyanakkor általában olyan samponokat használnak, amelyekben szénkátrány vagy szalicilsav található, illetve olyan krémeket alkalmaznak a bőrfelület kezelésére, amelyekben cink, illetve aloe vera kivonat is van. A pszoriázisos bőrgyulladás enyhítésére általában hidrokortizon krémeket használnak, illetve orvosi rendelvényre A- és D-vitamint és antralint tartalmazó kenőcsöket lehet használni. Több betegnél jó eredményeket értek el az UV-fénnyel zajló kezelések, illetve számos betegnél hatékonyabbnak bizonyultak a ciklosporin jellegű szisztémás kezelések is.

Hajhullás

Amikor jelentősen megnövekedett hajhullást tapasztalunk, akkor a leggyakoribb okok között pszichés, illetve fizikai stresszfaktorokat találhatunk, illetve nem ritkán egy magas lázzal járó influenza, valamint a cukorbetegség is okozhat ilyen tüneteket. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy néhány gyógyszer és gyógyszeres kezelés és hormonális változások következtében is erősödhet a kopaszodás folyamata. Amennyiben ideiglenes kopaszodással állunk szemben, akkor kezelni kell a mögötte meghúzódó okot, illetve gyógyszermellékhatás esetében más kezelést kell választanunk. Amennyiben sikerült megállítanunk a folyamatot, akkor D-vitaminpótlással segíthetjük a hajhagymák regenerálódását. Az örökletes kopaszodás, amely genetikai okokra vezethető vissza azonban sajnos nem visszafordítható, a hajvesztés ebben az esetben végleges.

Végleges, általános hajhullás- kopaszság

A férfiaknál és a nőknél egyaránt jelentkezhet a hivatalosan androgenetikus és androgén alopécia. Általános oka a nemi hormonok szintjének megváltozása lehet, de akár betegségek is kiválthatják a kopaszodást, amelyek beavatkoznak a hormontermelődés folyamatába. A férfiak kopaszodása szinte mindig a hajas fejbőr kezdeténél indul meg a halánték és a tarkó közelében. Egyes nők is a férfiakhoz hasonlóan kopaszodhatnak, de legjellemzőbben a teljes hajas fejbőrt érintően indul meg a kopaszodás folyamata. Számos, krónikus betegségek kezelésére használt gyógyszer is kiválthat kopaszodást, például a propranolol és atenolol béta-blokkoló készítmények, egyes véralvadásgátlók, illetve az arthritist (sokízületi gyulladás), Parkinson-kórt vagy más betegségeket enyhítő készítmények is gyorsíthatják a végleges hajhullás folyamatát.

Száraz, törékeny haj

Amikor reggelente a párnánkon hajszálakat találunk, akkor az ok sokkal inkább a hajszálak töredezése, semmint a valódi hajhullás. Ennek leggyakrabban a hajat érő kémiai hatások az okai, mint például a hajfestékek és egyéb hajon használt szerek gyakori alkalmazása. Ám egyes egészségügyi változások is állhatnak a jelenség hátterében, mint például a Cushing-szindróma, amely egy a mellékveséket érintő rendellenesség, ami miatt a mellékvesék több kortizolhormont termelnek. A túlságosan törékeny hajszálak mögött még egy betegség meghúzódhat, a mellékpajzsmirigy-alulműködés, amely örökletesen, vagy a mellékpajzsmirigyeket ért sérülés miatt alakulhat ki. A mellékpajzsmirigy-alulműködés tünetei csökkenthetők vagy akár meg is szüntethetők megfelelő D-vitamin pótlással. Amennyiben egészségügyi panasz áll a töredező haj jelensége mögött, akkor más társtüneteket is észlelhetünk, mint például száraz, hámlós bőrt.
De nem csak betegségeket jelezhet a túl száraz haj, lehetséges, hogy az ok csupán annyi, hogy túl kevés omega-3 zsírsavat juttatunk a szervezetünkbe, amit a halételekben és számos dió- és mogyorófélében is megtalálhatunk. Bármi is okozza a tüneteket, mindenképpen csökkenteni kell a hajat érő hő- és kémiai hatásokat, amennyiben pedig betegség áll a háttérben, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Kisebb foltokban hulló haj

Ilyenkor az immunrendszer fordul a hajhagymák ellen, amelynek következménye, hogy az elgyengült, összezsugorodott hajhagymák kihullanak. Az alopécia areataként is ismert betegség tünetei nem csak a hajat érinthetik, esetenként a szemöldökön és a szempillákon is jelentkezhetnek. A tünetek enyhítésére kortizon-injekciókat alkalmaznak, amelyeket közvetlenül a fejbőrbe fecskendeznek. A szteroidos kezelés ugyan riasztó lehet egyes betegeknek, de enélkül a kopasz foltok csak még nagyobbá válhatnak.

Sárgás bőrdarabkák a hajon és pikkelyes, viszkető foltok a fejbőrön

Ezek a tünetek a szeborreás dermatitiszre jellemzők, mely krónikus gyulladásos betegség általában a fejbőr zsíros részein alakít ki pikkelyes foltokat. Amikor ezek a bőrfelületek hámlásnak indulnak, akkor jól felismerhető, korpához hasonló bőrdarabkákat eredményeznek a hajon. A tünetek összetéveszthetők az egyszerű bőrszárazság okozta hasonló elváltozásokkal – de ez utóbbiak esetén az orr melletti és a szemöldök környéki területek is szárazak. Továbbá, a szeborreás dermatitisz általában szezonálisan fellángoló tünetegyüttes, amely nyáron teljesen eltűnik, a téli hónapokban azonban felerősödik – esetenként pedig a stressz is kiválthatja. A panaszokra hatékony, orvosi rendelvényre kapható samponokat és krémeket lehet alkalmazni.

Őszülés

Sokan úgy vélik, az ősz hajszálak megjelenése a stresszel és traumás eseményekkel függ össze. Ma több kutató is úgy véli, hogy a stressz valóban olyan láncreakciót indíthat be, amely megzavarja a hajhagymák melaninszállító képességeit, és ezzel a haj pigmentációját. Az őszülés folyamata és mintázata leggyakrabban a szülőkön látott módot követi. Amennyiben azt gondoljuk, hogy nem genetikai okok, hanem stressz áll az őszülés hátterében, akkor érdemes stresszkezelő technikákat elsajátítanunk, mint amilyen például a meditáció is.

Forrás: tudasfaja

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

hozzászólás

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Loading…

Loading…

0

Önmagunk becsapása egy nárcisztikus férfi szerelme?

Tomihiro Kono, a legvadabb parókakészítő, akinek alkotásait látnod kell