in

Műanyag kerti bútor tisztítása

Biztos Veled is előfordult már mikor tavasszal elővetted a műanyag kerti bútorokat, hogy ronda, levakarhatatlannak tűnő szürke foltok borították, és legszívesebben a szeméttelepre vitted volna őket, nem a kertedbe. Sajnos akármennyi figyelmet is fordítasz a kerti bútorok tárolására, ezek a foltok akkor is megjelennek. A jó hír viszont, hogy van lehetőség a műanyag kerti bútorok tisztítására, bármennyire is reménytelennek tűnik a helyzet. Hidd el, hogy újra szép fehérré tudod őket varázsolni, és nem is olyan bonyolult a módszer.

De mi az a szürke folt a műanyag székeken?

Télen, a hőmérséklet különbség miatt kicsapódik a pára a székeken, és a pára cseppeken pedig mikroszkópikus élőlények telepszenek meg, és ahogy elpárolog a nedvesség rászáradnak a műanyagra. Hogyan lehet tőlük megszabadulni?

Műanyag kerti bútor tisztítása

Először azt a módszert mutatom be, amivel én is tisztítottam a képen lévő műanyag széket.
1. Egy vödör langyos vízbe tettem két dl ecetet és 1/2 dl mosogatószert.
2. Egy szivacs segítségével végig dörzsöltem a széket ezzel a házilag készített tisztítószerrel. A fehér kerti bútor tisztításánál figyelj arra, hogy a szivacs dörzsi részét ne használd, mert az karcolásokat csinál a műanyagba, ahol még több kosz tud megtapadni.
3. Sima vízzel leöblítettem a székről a tisztítószert.
4. Ezzel a módszerrel sikerült eltávolítani a szürke folt nagy részét, ahogy a lenti képen is láthatod, de még nem volt az igazi!
5. Cif folyékony súrolószerrel átdörzsöltem a széket, és így sikerült a maradék szennyeződést is eltávolítani. Az alábbi képen láthatod, hogy milyen volt és milyen lett a bútor a két lépcsős tisztítás után.

Műanyag kerti bútor tisztítása – egyéb módszerek

Léteznek más módszerek is, amivel a műanyag kerti bútorokat meg lehet tisztítani a szennyeződéstől.

Domestos

Egy szivacs segítségével dörzsöld át a műanyag bútorokat domestossal, és hagyd állni kb. fél órát. Ezt követően dörzsöld át újra, majd öblítsd le.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna egy igazán univerzális szer, amit nagyon sok mindenre fel lehet használni, tisztításra is. Egyszerűen csak dörzsöld végig a székeket szódabikarbónás vízzel egy szivacs segítségével, majd öblítsd le. Az igazán makacs foltokra közvetlenül is szórhatsz szódabikarbónát.

Tipp

Bármilyen tisztítószert is használsz, először teszteld le a műanyag bútor egy nem látható részén, mert több féle anyagból is készítik ezeket a műanyag bútorokat, és nem mindegyik reagál ugyanúgy. Egy erősebb tisztítószer akár ki is marhatja a műanyagot.

Bármilyen módszerrel is tisztítod a műanyag kerti bútorokat, ha végeztél kendd át a őket autopolírozó folyadékkal, mert így nem csak fehérek lesznek, hanem visszanyerik a fényüket is!

Támogasd a munkánkat ingyenesen, amennyiben tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

5 tipp a tökéletes buggyantott tojáshoz

Rövid tupirozott frizura