in ,

Nagyon nem mindegy, milyen édesítőszert használsz! A legtöbbje káros, és rákot is okozhat!

Rákkeltő az édesítőszer? Miket kerüljünk el?

Bizony vannak olyan anyagok, amiket érdmees ténylegesen meszse elkerülni, mivel komolyan rákkeltőek lehetnek.

Nem elég, hogy számos független tanulmány kimutatta, hogy lehet kapcsolat a daganatok kialakulása és ezen élelmiszerek és édesítőszerek között…

A mai tudomány már azt is tudja, hogyan és miért járulnak hozzá ehhez a kockázathoz.

Az alábbiakban felsorolunk pár dolgot, amit feltétlen tudnod kell erről az egészről…

Mesterséges édesítőszerek

A mesterséges édesítőkkel és a rákkal kapcsolatos kérdések már az 1970-es években felmerültek, amikor is tanulmányok kimutatták, hogy nagy dózisú ciklamát és szacharin kombinációja hólyagrákot okoz a kísérleti patkányokban.

Ennek ellenére a későbbi kutatások nem szolgáltak egyértelmű bizonyítékkal arra, hogy kapcsolat állna fent a mesterséges édesítőszerek és a rák kialakulása között az emberi szervezetben. Egészen napjainkig, amikoris egyre több riasztó eredmény lát napvilágot.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal számos teszt után, melyek bizonyították, hogy nem okoz rákot és nincs kedvezőtlen hatása kísérleti állatokra, 1981-ben engedélyezte az aszpartam használatát. Egy 1996-os jelentés során újabb kérdések merültek fel az aszpartam veszélyeivel kapcsolatban, mivel kimutatták, hogy az 1975 és 1992 közötti agytumoros betegek váratlanul megnövekedett száma kapcsolatban lehet az édesítőszer bevezetésével és használatával.

Ezzel szemben egy elemzés eredményei kimutatták, hogy az agyi és központi idegrendszeri daganatos megbetegedéseinek száma meredekeken emelkedni kezdett az aszpartám bevezetése után.

Emellett az agytumorok számának ugrása elsősorban a 70 év feletti korosztálynál volt jelentős, ez a csoport viszont nem volt magas aszpartam dózisoknak kitéve a szer bevezetése óta. Ezek az adatok nem jelentenek szoros kapcsot az aszpartam fogyasztása és az agytumor kialakulása között, de nem zárhatók ki.

Riasztó kísérleti és tanulmányi eredmények

A szorbit és kisebb mértékben a xilit arra érzékenyeken haspuffadást és hasmenést is okozhat, ezért ezen anyagokból napi 30 gramm fölötti mennyiség feltétlenül kerülendő.

A Canadian Medical Association Journalban (CMAJ) publikált tanulmányt a kanadai Manitoba Egyetem kutatói jegyzik, akik a mesterséges édesítőszerek hosszú távú, káros hatásait vizsgálták.

A tudósok 37 tanulmány adatait elemezték, amelyek mintegy 400 ezer ember átlagosan tíz évig tartó orvosi megfigyelésén alapultak.

A tanulmányok közül 7 készült a klinikai tesztekre jellemző véletlenszerű kontrollcsoporttal, ezekben 1003 embert követtek átlagosan 6 hónapig – ismertette a medicalexpress.com tudományos portál.

Az elemzésből kiderült, hogy a mesterséges édesítőszerek használata nem okozott súlycsökkenést, viszont a hosszú távú megfigyelés alapján kapcsolatba hozták őket a súlygyarapodás és elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatának növekedésével, valamint a rák előfordulásának megduplázódásával.

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Ez a 9 jel az előző életeidre utalhat: felismered köztük a sajátjaid?

Halál utáni élet: hátborzongató eredményekre jutottak a tudósok! A halál csak egy “illúzió”?