in

Önmagunk becsapása egy nárcisztikus férfi szerelme?

Manapság hajlamosak vagyunk a nárcizmust tágan értelmezni, a köznyelven sokszor akár az egyszerűen az önző, egoista és bunkó emberekre is alkalmazzuk. Valóban létezik is egy “egészséges” nárcizmus, de a nárcisztikus személyiségzavar egy pszichológiai kifejezés, mely komoly kórtörténetet rejt maga mögött. De milyen is egy nárcisztikus férfi? Számíthatunk-e boldog kapcsolatra egy nárcisztikus személytől? Egyáltalán létezik a nárcisztikus férfi szerelme?

Mit kell tudni a nárcizmusról?

A nárcizmus egy személyiségzavar, melynek a gyökerei a gyerekkorig nyúlnak vissza. A nárcisztikus emberek maguk is szenvednek belül, de magatartásukkal és jellembeli vonásaikkal a környezetükben élő embereknek is rengeteg fájdalmat okoznak.

nárcisztikus személyiség több tényezőben jelenik meg:

  • felsőbbrendűség érzése: önmagát a többiek felé helyezi, mind szellemileg, mind képességeit illetően – akár bármiféle valós alap nélkül is
  • önmagát különlegesnek véli, akit csak más különleges emberek érthetnek meg
  • állandó elismerésre és csodálatra vágyik környezetétől
  • kizsákmányoló, önző magatartás jellemző rá
  • empátiás készsége nincs
  • nagyravágyóan fantáziál sikerekről, célokról, gazdagságról, idilli szerelemről
  • felhatalmazottság érzése: úgy tartja, hogy a szabályok rá nem vonatkoznak

Mindemögött egy erős szégyen- és csökkentértékűség érzet lapul, mely időről időre felszínre tör, így akár a legjelentéktelenebbnek tűnő dolgokon is megsértődik. Erősen manipulatív, irányító viselkedés jellemző rá, valamint a kritika teljes elutasítása.

Lehetséges párkapcsolatban élni egy nárcisztikus férfival?

Fontos, hogy a nárcizmus egy nagyon széles skálán mozgó zavar, melynek egészen enyhe és brutális végpontjai is vannak. Egyik oldalon fenntartható lehet a párkapcsolat, míg másik oldalon egészen a lelki és fizikai bántalmazásig is elmehet. Egy nárcisztikus párkapcsolatban is lehetnek jobb és rosszabb időszakok, sokszor akár hosszú idő is eltelhet boldogságban anélkül, hogy a személyiségzavar jellemzői bántó módon a felszínre törnének. De számítanod kell rá, hogy az ilyen “mézesheteknek” vége fog szakadni.

Fontos tudnod, hogy egy párkapcsolatban nem tudod megváltoztatni a nárcisztikus személyt! Akármilyen szomorúan is hangzik, ez igaz. Másrészről viszont ez nem jelenti azt, hogy ő önmagától nem tudna változni – akár érted és a kapcsolatotokért. De ezt neki kell akarnia, te hiába vagy  vele kitartó, kedves vagy éppen dühös, nélküle nem tudod őt megváltoztatni.

Valós lehet-e a nárcisztikus férfi szerelme?

A válasz rengeteg tényezőtől függ. Hallani azonban olyan példákat, hogy egy nárcisztikus férfi hosszú idő és rengeteg rövidebb-hosszabb – többnyire érzelemmentes – kapcsolat után megszeret egy nőt, akihez ragaszkodik és akivel dolgozik a kapcsolatán. Ettől persze a kapcsolat nem lesz könnyű, és mindkét féltől rengeteg energiát igényel. A nárcisztikus férfi szerelme mindkét félnek sok fájdalmat okoz. Éppen ezért a terápia fontos elem lehet a párkapcsolatban, hiszen azzal, hogy a saját állapotán javít, a kapcsolat is jobbá lesz.

Forrás: Mindset Pszichológia 50fölött

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Loading…

Loading…

0

A megcsalás jelei árulkodóbbak, mint gondolnád

Mit árul el betegségedről a hajad