in

Óriási változás a jogosítványok terén 2019-től: erről tudnotok kell!

A Magyar Közlönyben frissen megjelent rendelet alapján 2019 januárjától nem kell az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás ahhoz, hogy valaki megszerezze a jogosítványt.

Viszont óriási félreértés lett belőle a sajtóban, és rengeteg embernél kiverte a balhét az egész.

Sokan ugyanis úgy értelmezték, hogy ezentúl nem kell az egészségügyi vizsga a jogosítvány elvégzéséhez.

Pedig nem teljesen erről van szó!

Szó sincs arról, hogy a közúti elsősegélynyújtó ismeretek mellőzésével a tanuló vezetők körülbelül nyolc órányi – elméleti és gyakorlati – képzést spórolnak meg.

A sikeres vizsga után a vizsgaigazolás megkapásának eddig is feltétele volt, amit a Közlekedési Felügyeleten kellett bemutatni.

Most viszont csak a vezetői engedély kiadásának feltétele lett a Közlekedési Igazgatási Hatóságnál.

Ezzel a rendelettel csupán egy felesleges úttól kímélik meg a vizsgázókat, akiket a jövőben is felkészítenek majd az újraélesztésre, betegvizsgálatra és eszméletlen betegek ellátására.

A jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak.

Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek.

Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain.

Az előírások ésszerűsítésével jelentősen csökkenek az állampolgárok adminisztratív terhei.

A jövőben a vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában.

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Kifogyóban a smink? Tuti módszer, hogy az utolsó cseppet is kinyerd!

Soha nem szabad így fűteni, ez rákkeltő is lehet!