in

Öt étel amiből muszáj enned

A króm nyomelemként fontos része a fogyókúrának, ugyanis kiemelkedő szerepe van a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserében, javítja az inzulin hatását, ezáltal stabilizálja és szinten tartja a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat, valamint a koleszterinszintet is.

A króm segíti, az inzulinnal karöltve, a cukormolekulák sejtekbe jutását, ahol a cukor aztán energiává alakul át, így elengedhetetlen az emberi szervezet energia-háztartásának megfelelő működéséhez és a fogyás beindulásához.

Hogyan segíti a króm a fogyást?

A nyomelemet a fogyókúrázók és a testépítők egyaránt használják. Tanulmányok kimutatták, hogy az étrend-kiegészítőkben található króm-pikolinát szedésével csökkent a testzsír, az izomtömeg mérete azonban nem változott, ezért is ilyen közkedvelt a diétázók körében.
Mivel a króm hatással van a glükóz-, valamint zsíranyagcserére, fogyasztása csökkenti az éhséget és a cukor iránti sóvárgást is. Patkányokon végzett kísérletek kimutatták, hogy azoknak a rágcsálóknak, amelyek napi 50 mikrogramm krómot kaptak, a placebóhoz képest csökkent az éhségérzetük és zsírtömegük.

Mit okoz a hiánya?

Hiányában megnő az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye, de a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikója is, ha a szervezet nem kap elegendő mennyiséget belőle. A krómhiány fáradtsághoz, levertséghez, de akár ideges, stresszes állapothoz is vezethet. Mivel az emberi test nem tud krómot előállítani, így azt mindenképpen ételeken vagy táplálékkiegészítőkön keresztül érdemes a szervezetbe juttatni. A napi ajánlott mennyiség 25-30 mikrogramm.

A króm leggyakrabban előforduló két formája a hexavalens és a trivalens. Míg előbbi az ipari szennyezésekből – olaj- és szén-, hulladékégetés – származó toxikus forma, addig utóbbi az, amely az élelmiszerekben megtalálható, nagyjából kevesebb mint 2 mikrogramm mennyiségben.

Brokkoli

A brokkoli magas rost- és krómtartalma, valamint vízhajtó hatása miatt ideális a fogyókúrázók számára. Fél csésze belőle 11 mikrogrammot tartalmaz, ami nagyjából a napi adag felének felel meg.

Teljes kiőrlésű gabonák

Az árpa és zabpehely is gazdag krómban. Sokáig laktatnak, csökkentik az étvágyat, és kevesebb kalória jut a szervezetbe. Rosttartalmuknak hála segítenek az anyagcsere megfelelő működésében. Az árpa egy adagja nagyjából 8, a zabpehely átlagosan 5 és fél mikrogramm krómot tartalmaz.

Szőlő

A szőlő vagy a belőle készül bor is remek krómforrás – utóbbi segít növelni a jótékony bélbaktériumok számát az ember bélflórájában, ennek köszönhetően pedig közvetve segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és alacsonyan tartani a súlyt. Persze csak mértékkel fogyasztva, heti egy-két pohár száraz vörösbor formjában.

Paradicsom

A nyers paradicsom krómtartalma segít a vércukorszint stabilizálásában, és mivel szinte nincs benne kalória, rostokban viszont gazdag zöldségről van szó, a fogyást is nagymértékben elősegíti.

Marhahús

A marhahús 100 grammja 3 mikrogramm krómot tartalmaz, de nem csak ezért lehet tökéletes társ a fogyókúrában: fontos fehérjéket juttat a szervezetbe, és olyan értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, mint a vas, foszfor, cink vagy B12-vitamin, ami segíti a vörösvérsejtek termelődését, ez pedig a szervezet hatékonyabb energiafelhasználásához is hozzájárul.

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Loading…

Loading…

0

Ezeket az ételeket nem szabad a hűtőben tárolni

Meglepődsz, hogy mennyi mindent tud rólad a google