in

Rendelkezel ezzel a 3 személyiség vonással? Akkor a “sötét triád” a te lelkedben is ott van!

Így ismerd fel a sötét személyiséget, a benned, vagy másokban lakozó gonoszt!

A pszichológiának kedvelt kutatási területe az utóbbi években a sötét triád, az a három vonás, ami együttesen a sötét személyiségekre jellemző: a nárcizmus, a pszichopátia és a machiavellizmus.
Nemcsak a bűnözők között, de az üzleti életben is egyre több sötét személyiség jelenlétét tapasztalják a kutatók.

A sötét személyiség nemcsak hajlandó másokon átgázolni, hogy saját céljait elérje, de emellett nem érez bűntudatot, nincsen erkölcsi érzéke sem, valamint szívesen manipulál másokat.

Ezek a vonások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy karrierjükben hamar a magasba törjenek, és tulajdonképpen a már említett három vonás legfontosabb „tüneteiről” van szó.

A pszichopata vagy antiszociális személyiségnek nincsen lelkiismeretfurdalása és nem érzékeli a kockázatot, a veszélyt. E

zek miatt nem riad vissza attól sem, hogy céljai elérése érdekében hazudjon, csaljon, másokat átvágjon.

A nárcisztikus személy meg van róla győződve, hogy mások felett áll, neki mindenben igaza van. Gondolatait tényként hangoztatja, nem tűri a kritikát és képtelen elismerni, ha valaki jobb nála valamiben.

Tanácsot nem fogad el és mások érzései nem érdeklik – hacsak nem kerülhet ő jobb pozícióba általuk.

A machiavellizmus nevét az 1500-as években élt olasz politikusról, Machiavelliről kapta, aki

A fejedelem című munkájában kifejti, milyen a jó uralkodó. Nézetei lényege, hogy a cél szentesíti az eszközt, valamint hangsúlyozza, hogy a jó vezető inkább ravaszságára, eszére támaszkodjon.

A könyv még ma is alapműnek számít, bár nyilván a humanisztikus pszichológia ennél emberségesebb eszközök használatára tanít.

„Legyünk sötét személyiségek!”

Villanhat át fejünkön, ha már régóta előléptetésre vagy fizetésemelésre vágyunk. Igen, lehet, hogy a karrierünkben sikeresebbek lennénk, ha magunkévá tennénk a sötét triád elemeit, de hogy boldogabbak nem, az biztos.

A sötét személyiségek ugyanis képtelenek a tartós kötődésre, a szeretetre és az intimitásra.

Mivel nincsen bennük empátia és együttérzés, sosem tudnak olyan társra lelni, akivel valódi, őszinte kapcsolatot tarthatnak fent és gyermekeiknek sem képesek átadni a megfelelő erkölcsi, társadalmi értékeket.

Tényleg feláldoznánk ezeket az értékeket a magasabb fizetésért?

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Teljesen rózsaszínű egy ausztrál tó: világszerte rengetegen zarándokolnak oda, hogy megcsodálják!

Hódít az új trend: akváriummanikűr! Halacskák úszkálnak a műkörmödben!