in

Rohamosan elterjedhetnek hazánkban a kenderházak: nemcsak olcsók, de meseszépek és környezetkímélők!

Magyarországon is engedélyezték, egyre több helyen jelennek meg, új irányt nyithatnak meg!

Két év előkészületeket követően köszönhetően a KÖSZI Trade Szövetkezetnek 2016. november 30-án letették az alapkövét az Első Magyar Kenderháznak.

Az építést követően 2017. tavaszán már kipróbálható is volt az épület az érdeklődők számára.

A kenderházak építése Magyarországon kellő lökést adhat a kenderipar és termesztés újraindulásának, hogy az alapanyagokat ne külföldről legyen szükséges beszerezni.

Ez magának az építőiparnak is nagyon jó lehet, és felpörgetheti a jövőben – az elkövetkező néhány évben – az ingatlanpiacot és az építkezéseket.

A kender szó hallatán sokaknak teljesen más jutna eszébe. Pláne nem mint építőanyag.

Pedig hatalmas lehetőségek rejlenek benne: másfél hektáron megtermő ipari kender (kb 12 tonna) elegendő egy 100 négyzetméteres családi ház felépítéséhez!

Ráadásul a kendert nagyon könnyű termeszteni, mert viszonylag igénytelen, így nem fontos neki a talaj minősége, és a ritkább gondozást is eltűri.

Nincs szükség vegyszerekkel védeni, és gyorsan nő, hamar betakarítható.Franciaországban, Olaszországban, de Európa egyéb országaiban is egyre népszerűbb ez az építési mód, mivel egy új irányzatot nyitott meg a fenntartható fejlődés elvét követő házak esetében.

Nemrég a magyar hatóságok is rámondták az áment, így már jogi akadálya sincs annak, hogy a technológia elterjedjen.

A kenderházak talán leginkább a vályogházhoz hasonlatosak. Annyiban más és jobb, hogy a kenderbeton ötvözi a jó hőszigetelő képességet, a hőtároló képességet és a páraáteresztő képességet.

Messze jobbak a tulajdonságai, mint a hagyományos üveg- és kőzetgyapot hőszigeteléseké. Domaszéken épült az első két magyarországi kenderház.

Kívánjuk, hogy a kenderház hamar és gyorsan terjedjen, és sok családnak kínáljon gyönyörű és biztonságos otthont.

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

A valaha volt legnagyobb hazugság a kínai nagy fallal kapcsolatban! Sokan ma sem tudják, hogy ez nem igaz!

Hatalmas építőipari bummot hozhatnak a magyar mobilházak! Olcsó otthont kínálhatnak sok családnak!