in

Rózsameténg – a rákellenes gyógynövény, amiről kevesen tudnak!

Ízig-vérig gyógynövény, a belőle származó alkaloidokat a daganatellenes terápia számos protokolljában alkalmazzák.

Levelei nyelesek, keresztben átellenesek. A virágok a hajtásvégen ülnek, ötös szimmetriájúak, fehér vagy lilás-rózsaszínűek, július-szeptember között virágzik.

A népgyógyászatban hagyományosan a cukorbetegség, bőrkiütések, fekélyek, és a fehérvésrűség (leukémia) ellen alkalmazták.

Már jóval azelőtt, hogy a modern világ kutatói értesültek volna a rózsameténg létezéséről, értékes és különleges gyógyhatásairól a világ távoli helyein élő emberek már mindenféle célra használták levelét virágját vagy a kettőt együtt.

-Indiában a levélből kipréselt lével enyhítették a darázscsípés tüneteit

-Hawaiin teájával vérzést csillapítottak

-Közép-Amerika és Dél-Amerika egyes részein toroköblítésre használták torokgyulladás,gégegyulladás vagy köhögés esetén

– Kuba, Puerto Rico, Jamaica és más szigeteken a virágból készült kivonattal a csecsemők gyulladt szemét mosták

-Afrikában erős vérzés és reuma ellen

-levelét és virágját együtt tuberkulózis és cukorbetegség esetén,

-felúvódás és emésztési zavarok esetén a Bahamákon a virág forrázatát , míg Maurítiuson a levelek forrázatát használták.

-cukorbetegség, malária, menstruációs zavarok és magas vérnyomás- az etnobotanikai felhasználás igazán sokrétű.

Gyógyászati szempontból két rendkívül értékes alkaloidja a vinblasztin és a vinkrisztin amelyek jelenleg széles körben használt daganatellenes szerek.

A vinblasztin és a vinkrisztin mint kemoterápiás szer használata egyes esetekben a Hodgkin-kór 80%-os remisszióját, az akut limfocitás leukémia 99%-os , a Wilms-tumor 80%-os ,a terhességi choricarcinoma 70%-os , és a Burkitt-limfóma 50% remisszióját eredményezi.

Több forrás egyöntetűen említi azt a statisztikai adatot mely szerint a vincristin felfedezése a gyermekkori leukémia túlélési esélyeit 10%-ról 90%-ra emelte.

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Készíts magadnak vegyszermentes fogkrémet!

Tévesen betegnek minősített emberek: a szabálytalan vérnyomásmérésről, amit tudnod kell!