in

Teljesen rózsaszínű egy ausztrál tó: világszerte rengetegen zarándokolnak oda, hogy megcsodálják!

Sokáig rejtély volt, hogy mi okozza a tó színét!

Ausztrália délnyugati csücskében, egy elhagyatott félszigeten van egy tó, amit Hillier-tónak hívnak.

Nem túl nagy, mindössze 600 méter hosszú és 250 méter széles, majdnem szabályos téglalap alakú. Sűrű erdő veszi körül, a megközelítése így a szárazföld irányából elég nehézkes; az egészen közeli óceánpart felől szoktak a turisták átvágni az erdőn a tóhoz.

A tó vize természetesen ilyen neonrózsaszín, a YouTube-on több száz videó található turistáktól, akik úsznak benne, vagy a levegőből örökítették meg.

A tavat 1802-ben fedezte fel egy Matthew Flinders nevű brit felfedező, amikor a világon elsőként körbehajózta Ausztráliát.

A feljegyzései szerint a tó már akkor is ilyen színű volt.

A szokatlan szín nem optikai csalódás: ha kimerünk a tó vizéből egy kicsit egy üvegbe, ott is megtartja az árnyalatát.

Még egy különlegessége van a Hillier-tó vizének, mégpedig hogy brutálisan magas a sótartalma: 30-35% körüli a vízállástól függően, ami nagyjából a Holt-tengerével mérhető össze, az óceánok vizénél pedig kb. tízszer sósabb.

A két furcsaság összefügg: a rettentően sós vízben semmilyen mikroorganizmusnál bonyolultabb létforma nem él meg, viszont különösen nagy mennyiségben tenyészik benne a sós vizet kimondottan kedvelő Dunaliella salina alga.

Az alga nagy mennyiségben termel úgynevezett karotenoid vegyületeket, ami a sárgarépában is megtalálható, és annak színét adó béta-karotin közeli rokonait.

Mivel a Dunaliella salina évezredek óta háborítatlanul, és tulajdonképpen egyedül lakik a tóban, szépen telenyomta rózsaszín karotenoid pigmentvegyületekkel; ez egyébként teljesen ártalmatlan, így a tóban nyugodtan lehet fürdeni, és ha nem lenne extrém módon sós, akár meg is lehetne inni a vizét.

A Hillier azonban nem az egyetlen rózsaszín tó a világon: a szenegáli Retba-tó szintén ugyanazon okok miatt egészen hasonló árnyalatú.

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

Genetikusok azonosították Leonardo da Vinci ma is élő rokonait!

Rendelkezel ezzel a 3 személyiség vonással? Akkor a “sötét triád” a te lelkedben is ott van!