in

Újjáéledő gyerekkori barátság

Régen nem találkoztunk már, vajon mi lehet vele? Milyen irányt vett az élete? Talán nincs olyan ember, aki ezeket a kérdéseket ne tette volna fel egy olyan gyerekkori barátság kapcsán, akivel régen elválaszthatatlanok voltak.

Manapság az internet segítségével sokkal könnyebb ezeket a kapcsolatokat újjáéleszteni, mint eddig bármikor. A kérdés az, hogy visszahozhatóak-e a régi idők? Vajon legbelül mi motivál, amikor sok év után keresünk meg egy régi barátot?

Nosztalgia az ártatlan gyerekkor iránt, kíváncsiság, hogy mi lett a másikból, visszatérés a gyökerekhez: számtalan oka lehet egy régi barátság újjáéledésének. Bruno Clavier pszichoterapeuta szerint saját magunkat keressük ezekben a kapcsolatokban:„Mindenekelőtt a gyermek és fiatalkor ártatlanságát, frissességét és lelkesedését szeretnénk újra felfedezni. Mindazokat az érzéseket, amelyek megkoptak az évek során. A kor előrehaladtával egyre inkább felértékelődik a múlt és múltban gyökerező kapcsolatok.”

Elveszett éden
Jelenlegi, gondoktól terhelt világunkban a gyermekkor emléke visszaidézi az Édenkert érzését, azt a korszakot, amikor még minden biztonságosabbnak és egyszerűbbnek tűnt. Iskolás korban nem volt más dolgunk, mint a játék a barátokkal, kevesebb volt a felelősségünk, mindent könnyebben vettünk. „Felnőttkorban a szakmai és a családi élet kihívásai izgalmasak, de ugyanakkor bonyolultak is. Egy gyerekkori barátság újjáélesztése növeli a biztonságérzetet, mert kevesebb játszma és versengés szövi át, mint a későbbi kapcsolódásokat” – teszi hozzá Bruno Clavier.

Tükröm, tükröm
Ugyanakkor a kíváncsiság is erős motivációt jelent a régi kapcsolatok újjáélesztésekor. Hol tart a másik a saját életében és hol tartok én? A találkozás mindenképpen számvetésre késztet, segít abban, hogy tisztábban lássuk a saját életutunkat, a döntéseink következményeit: mi az, amit sikerült megvalósítani álmainkból és mi az, amivel esetleg adósok maradtunk, még önmagunk számára is?

Egy lépés hátra, két lépés előre
A legtöbb esetben egy-egy nagy életforduló (gyerekek születése, külföldre költözés, egy szerettünk elvesztése, nyugdíjba vonulás) indít minket arra, hogy felvegyük a kapcsolatot a régi barátokkal. Ezek a próbálkozások kettős érzéseket indukálhatnak: van, ahol az életutak nagyon más irányba mentek el, ott inkább csalódás a viszontlátás. De hordozhat kellemes meglepetéseket is egy-egy újjáéledő gyerekkori barátság. „Ezek a kapcsolatok visszavisznek minket életünk egy olyan szakaszába, ahol erősebbek voltunk. Egy esetleges életfordulónál vagy krízishelyzetnél pont ebből a régi energiából tudunk erőt meríteni a folytatáshoz vagy életünk újratervezéséhez” – magyarázza Bruno Clavier.

 

Forrás: 50folott

Mit gondolsz erről? Szavazz!

Szerző: Emma

Szia, Emma vagyok a Nők Országának a szerkesztője. Örülök, hogy a cikkeimet olvasod, bízom benne, hogy minden egyes szerzeménnyel valami pluszt tudok hozzátenni a mindennapjaidhoz. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is értesüljenek róla. További szép napot kívánok!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Loading…

Loading…

0

A világ leghosszabb körmű nője bekerült a Guinness Rekordok könyvébe

Soha nem értettem hogy lehet mindig patyolat tiszta a wc-je